Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Економіка по-українськи: чим кращий врожай, тим дорожчі продукти

Наступила осінь і принесла українцям посилення економічної кризи, активно підтримуваного діями влади. Традиційно, одночасно із закінчення сезону збору врожаю, в Україні зросли ціни на продукти. Вже не перший рік спостерігається унікальна тенденція – ​чим кращий врожай, тим дорожче їжа…

Тільки з 3 по 9 жовтня плодоовочевий індекс, вимірюваний «АПК-Інформ: овочі та фрукти» підскочив відразу на 22,4%, що стало найбільш різким тижневим зростанням цін в поточному сезоні. За останні два кілька тижнів плодоовочева продукція в Україні подорожчала відразу на 33,9%. У першу чергу, це відбулося за рахунок подорожчання огірків і помідорів. Єдине, що трохи подешевшало, це капуста білокачанна, така улюблена екс-прем’єр-міністром Миколою Азаровим. Та й то, зниження цін на неї було переважно зумовлено вимушеним раннім прибиранням посівів виробниками з причини невисокої якості продукції.

Практично одночасно з овочами дорожчають яйця і молоко. Тому що знижується їх виробництво. Так, виробництво молока в Україні в січні-вересні 2015 року (без урахування тимчасово окупованої території Криму і Севастополя та частини зони проведення АТО) скоротилося на 4,4% порівняно з аналогічним періодом 2014 року – ​до 8 404 000 тонн. За даними Державної служби статистики, м’яса (у живій вазі) в країні було вироблено 2 270 000 тонн – ​на 1,4% менше, ніж у січні-вересні 2014 року. Виробництво яєць впало на 14,6% – ​до 12 399 000 000 шт.

Слідом за овочами, фруктами, молоком і яйцями в ціні зросте і м’ясо. Причому, спрогнозувати наскільки саме не представляється можливим. У першу чергу тому, що ніхто в державі толком не знає, яка кількість корів і свиней зараз наявна в Україні. Різниця в оцінках становить двісті відсотків. Так, 9 вересня 2015 директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Ю. Лупенко робить наступну заяву: «Якщо за попередні п’ять років загальноукраїнське стадо зменшилося на 13% і склало в 2014 році 1 621,3 тис. голів, то на кінець 2015 воно буде нараховувати на 12,2% менше, ніж у минулому році». Згідно з прогнозом підлеглих академіка Лупенка, до кінця року зниження ваги вирощеного великої рогатої худоби в живій масі в усіх категоріях господарств складе 3,8% – ​з 576,4 тис. тонн у минулому році до 554,7 тис. тонн цього року. Через місяць і три доби, 12 жовтня поточного року Держстат оприлюднив своє бачення розмірів поголів’я великої рогатої худоби в Україні: «На 1 жовтня 2015 поголів’я великої рогатої худоби в Україні склало 4 млн. 286,6 тис голів, що на 6,1% менше, ніж за аналогічний місяць 2014». Всього за поголів’я ВРХ скоротилося на 72,3 тис. голів, у порівнянні з даними на 1 вересня 2015 року. Крім того, скоротилося поголів’я свиней – ​на 2,8% (до 7 млн. 762,8 тис), овець та кіз – ​на 5,1% (до 1 млн. 624,6 тис), птиці – ​на 3,6% (до 231 млн. 130,3 тис). Різниця в даних по ВРХ – ​майже в 3 рази!

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

І тільки вітчизняні міністри бадьоро рапортують про те, що «все добре». Під час міжнародного форуму «Black Sea Economic Forum 2015», що проходив в Одесі, міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко заявив, що Україна є житницею не лише Європи, а й світу. «Сьогодні ми годуємо близько 140 млн. осіб по всьому світу», – ​радів міністр.
І дійсно, Україна посідає перше місце з експорту соняшникової олії в світі (4,3 млн. т), третє місце з експорту кукурудзи (18 млн. т), четверте з експорту ячменю (2,7 млн. т), шосте з експорту пшениці (11 млн. т), сьоме з експорту сої (2 млн. т) і восьме з експорту курятини (170 тис. т). Але захоплюватися цим можуть хіба що жителі тих країн, в які імпортують українську сільгосппродукцію. Тому що подібні рекорди ніяк не впливають на українців: і ціни на продукти у нас високі (нітрохи не менше, ніж в Європі), і заробітні плати у селян – ​одні з найнижчих у світі. Але цим якраз міністри чомусь не хваляться. Може не в курсі?!

Джерело: Сnips, Олег Дмитренко

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності