Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Ердоган проти Фінляндії і Швеції в НАТО, як Угорщина проти України…

Проти вступу Швеції та Фінляндії до НАТО висловився президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган. Анкара може заблокувати плани обох країн, тому що для вступу до Альянсу потрібна згода всіх 30 членів.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у п’ятницю, 13 травня, заявив, що не підтримує вступ Фінляндії та Швеції до НАТО.

У нас немає позитивної думки щодо цього”, – цитує Ердогана агенція AFP.

Свою позицію він пояснив тим, що обидві скандинавські країни нібито переховують “терористичні організації”.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Це як гостьовий будинок для терористичних організацій”, – додав Ердоган, не вказуючи деталей.

Відтак Анкара може заблокувати плани обох країн, тому що для вступу до Альянсу потрібна згода всіх 30 членів.

Туреччина не вперше звинувачує країни північної Європи, зокрема, Швецію, у прихистку курдських груп, а також прихильників ісламського проповідника Фетхуллаха Гюлена, якого турецька влада вважає організатором невдалого державного перевороту в липні 2016 року.

Також Ердоган зазначив, що не хоче зробити другу помилку в питанні приєднання країн до НАТО, пославшись на схвалення членства в НАТО Греції в 1952 році. Того ж року до Альянсу приєдналася і Туреччина.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Позиція Туреччина стала несподіванкою для міністерки закордонних справ Швеції Анн Лінде.

“Турецький уряд не передавав подібних заяв безпосередньо нас”, – цитує міністерку AFP.

Своєю чергою міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Гаавісто, відповідаючи на запитання журналістів про заяву Ердогана, закликав мати терпіння і вирішувати питання вступу до НАТО крок за кроком, пише агенція AP.

Глави МЗС Швеції та Фінляндії висловили сподівання 14 травня зустрітися зі своїм турецьким колегою в Берліні на зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО, щоб обговорити питання вступу до Альянсу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У зв’язку з нападом Росії на Україну в нейтральних Швеції та Фінляндії посилилося прагнення вступу до Північноатлантичного альянсу. Очікується, що офіційне звернення двох країн до НАТО може надійти вже в середині травня. У такому разі заявки про вступ двох північноєвропейських країн можуть розглядатися на саміті Альянсу в Мадриді, запланованому на червень.

Водночас, “За всієї військової підтримки України НАТО не має втручатися у “конфлікт”, – заявила глава МЗС Німеччини Анналена Бербок, яка нещодавно відвідала Київ, перед початком зустрічі міністрів закордонних справ країн G7.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності