Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

ФБР розсекретила найгучнішу справу з викриття мережі російських шпигунів-нелегалів

Фіналом операції ФБР став арешт 10 осіб, з яких вісім були особливо цінними кадрами – шпигунами-нелегалами

Американський телеканал Сі-бі-ес показав документальний фільм, що розкриває деталі операції служби контррозвідки США з викриття мережі російських шпигунів в 2010 році. Цей скандал вважається одним з найгучніших в сучасній історії розвідки. Бі-бі-сі розповідає, які нові подробиці стали відомі з інтерв’ю колишніх і діючих офіцерів ФБР, багато років збирали інформацію про російських розвідників.

Операція, яку в ФБР назвали “Історії примар”, почалася в 2000 році, в ній були задіяні десятки офіцерів з кількох підрозділів.

Це було, ймовірно, найбільше розслідування контррозвідки за всю історію ФБР“, – відзначає заступник начальника відділу контррозвідки ФБР Алан Колер.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Фіналом операції став арешт 10 осіб, вісім з яких, за даними ФБР, були особливо цінними кадрами – шпигунами-нелегалами. Ці люди закидалися СРСР і Росією в інші країни з підробленими документами, для тривалої автономної роботи.

“Нелегали” вдають, що народилися і виросли в цій або іншій дружній країні, і намагаються отримати секретну інформацію, зазвичай доступну лише місцевої політичної або військової еліти.

Вони були приголомшливими агентами. Я постійно думала – чи всі ми знаємо, не упустили чи ми чогось? Може, вони знають кого-то, хто знає людей з доступом до секретної інформації? Ризики цієї операції були астрономічними!” – зазначає спецагент ФБР Марія Річчі.

Вона вела справу стосовно російських шпигунів, які працювали на території штату Нью-Йорк.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ФОТО: У 2020 році Служба зовнішньої розвідки Росії офіційно розсекретила Михайла Васенкова і виклала у себе на сайті його біографію

Першими в поле зору ФБР 2000 року потрапили Хуан Ласаро (за даними контррозвідки США, його справжнє ім’я Михайло Васенко) і Вікі Піларес. Встановивши за парою стеження, спецслужба незабаром помітила, що Ласаро по вихідним періодично їздив на машині за місто по одному і тому ж маршруту. Він нікуди не заїжджав і, деякий час поколесивши, повертався додому. ФБР вдалося встановити, що в ці дні Ласаро включав розміщений в машині короткохвильовий радіоприймач і передавав повідомлення для російської розвідки. Причому шифровки йшли по-старому – азбукою Морзе.

Більше про Ласаро (Васенкову) в фільмі не йдеться. Вважається, що він був найдосвідченішим і цінних із затриманих в США росіян. У 2020 році Служба зовнішньої розвідки Росії розсекретила Васенкова і визнала, що за успішне виконання завдань Москви він був удостоєний звання Героя Радянського Союзу, а також нагороджений орденами Леніна, Червоного Прапора і Червоної Зірки.

Сучасні російські розвідники полюють уже не тільки за військовими картами або інформацією, яка технічно вважається секретною. Їх цікавить все, що може дати їх країні конкурентну перевагу“, – зазначає спецагент ФБР Тайд Шелтон.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За словами офіцерів ФБР, в 2004 році вони почали стежити ще за кількома сімейними парами, підозрюючи їх у роботі на російську розвідку.

Особливу увагу контррозвідки залучили Синтія Мерфі та її чоловік Річард (за даними США, їх справжні імена Лідія і Володимир Гурієві). За словами офіцерів ФБР, виконувала соло в цій парі саме Синтія. Вона отримала ступінь МВА від престижного Колумбійського університету і влаштувалася на роботу у фінансовій сфері.

ФОТО: Синтія Мерфі та її чоловік Річард (за даними США, їх справжні імена Лідія і Володимир Гурієві). Коли їх заарештували, один із сусідів сказав: “Вони не можуть бути шпигунами. Тільки подивіться на гортензії в їхньому саду”

Робота в сфері фінансових послуг давала Синтії можливість отримати відомості, цінні для економістів в Росії“, – відзначають агенти ФБР.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Але найбільше контррозвідка США занепокоїлася, коли жінка спробувала подружитися з людьми, які збиралися влаштовуватися на службу в ЦРУ (спецслужба США, що спеціалізується на операціях за кордоном).

Чоловік Синтії Річард багато уваги приділяв вихованню двох доньок. Але він також встигав періодично таємно зустрічатися з представниками російського посольства і іншими російськими “нелегалами”. Наприклад, за даними ФБР, на одній з таких зустрічей Річард отримав 175 тис. Доларів для своїх операцій, а також ще 60 тис. Доларів – з окремою інструкцією.

ФОТО: У схованці в селі Уортсборо, штат Нью-Йорк, ФБР виявило пачки готівки, обмотану сріблястою клейкою стрічкою

Цю пачку грошей Річард трохи пізніше надійно замотав пакетами і скотчем і закопав у лісі недалеко від Нью-Йорка. ФБР встановило в цьому місці камеру і два роки по тому – в 2006 році – побачило, як гроші були успішно розкопані людиною на ім’я Майкл Зоттолі (ФБР вважає, що його справжнє ім’я Михайло Куцик).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

З 2004 року підвищену активність проявляла і ще одна сімейна пара, яка перебувала “під ковпаком” ФБР. Це Дональд Хітфілд і Трейсі Фоулі (за даними ФБР, їх справжні імена Андрій Безруков і Олена Вавілова). Дональд отримав вчений ступінь Гарвардського університету і часто ходив на зібрання випускників цього вузу, щоб, як вважає ФБР, “отримати доступ до людей, які в кінцевому підсумку можуть виявитися у владі“.

ФОТО: Дональд Хітфілд і Трейсі Фоулі (за даними ФБР, їх справжні імена Андрій Безруков і Олена Вавілова) жили в штаті Массачусетс

Дональд також розробив комп’ютерну програму, яка могла застосовуватися для стратегічного прогнозування.

Це дало йому доступ до безлічі людей, які мали цінної для Росії інформацією. Наприклад, людина, яка працювала в уряді США і мав доступ до інформації, пов’язаної з ядерними технологіями. Ми також знали, що Хітфілд збирав інформацію про те, як можна вступити на службу до Державного департаменту США “, – розповідає офіцер Шелтон.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ФБР довелося докласти чимало зусиль, щоб Дональд так і не зблизився з експертом по ядерних технологій. За словами офіцерів ФБР, іноді для цього їм доводилося влаштовувати як би випадкові знайомства Хітфілда з якимись нібито цікавими людьми або придумувати щось ще, щоб зустрічі зривалися.

У фільмі згадується, що справжній прорив ФБР вдалося зробити після 2006 року, провівши успішний обшук в будинку Синтії і Річарда Мерфі (Гурієв). Контррозвідники знайшли блокноти з шифрами і пачку старих дискет. На перший погляд, дискети здавалися порожніми. Але, вставивши дискету в комп’ютер і ввівши якийсь 27-значний пароль, оперативники ФБР змогли розкрити систему обміну повідомленнями між “нелегалами” і Москвою.

Це повністю змінювало всю гру. З цього моменту ми могли прочитати кожне повідомлення, відправлене Річардом і Синтией Мерфі в Центр [так на жаргоні розвідників називається штаб-квартира СЗР в Москві – прим. Бі-бі-сі], і кожне повідомлення, яке центр відправляв Річарду та Сінтії “, – розповідає спецагент ФБР Річчі.

ФОТО: За даними ФБР, агенти використовували в тому числі і текстові повідомлення, закодовані в зображення – наприклад, в картинки з квітами

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У фільмі замовчується, як контррозвідники змогли знайти 27-значний пароль в купі паперів і речей родини Мерфі. Автори також не розповідають, як взагалі ФБР змогла вийти на мережу російських “нелегалів”, незважаючи на те, що відповідь на це питання давно відомий. Провал такої кількості шпигунів став наслідком переходу на бік США старшого офіцера Служби зовнішньої розвідки Росії Олександра Потеева.

За даними російського слідства, Поті був завербований американцями в 1999 році. Будучи заступником начальника 4-го відділу управління “С”, Поті курирував російських “нелегалів” по всій Північній Америці. Більш того, як стверджується у вироку Московського гарнізонного військового суду, Поті особисто знав кожного з зданих їм розвідників. Рішенням суду колишній полковник СЗР був заочно засуджений до 25 років в’язниці, позбавлений військового звання і нагород. У 2016 році були повідомлення про те, що Поті, який проживав на той час в США, раптово помер. Однак в 2018 році журналістам Бі-бі-сі та Buzzfeed вдалося встановити, що він живий.

У 2009-му офіцери ФБР дізналися, що в США приїхали ще дві людини, які можуть бути російськими розвідниками – Михайло Семенко і Анна Чапман. Вони були представниками більш молодого покоління (їм було близько 30 років) і не приховували свого російського походження. На думку ФБР, Семенко і Чапман представляли загрозу безпеці США, оскільки у них була нова система зв’язку з Москвою. А значить, контррозвідники вже не могли перехоплювати їх повідомлення.


ФОТО: Олександр Поті (третій зліва) в складі спецназу КДБ СРСР, липень 1979 року

За розповідями офіцерів ФБР, напханий спеціальним обладнанням і додатковими програмами ноутбук Чапман міг передавати повідомлення на ноутбук куратора навіть у вимкненому стані. ФБР зафіксувала, як Чапман просто гуляла по вулиці з комп’ютером в сумці на відстані декількох десятків метрів від російського дипломата, який теж гуляв з ноутбуком в кейсі. Контррозвідники стверджують, що під час цієї прогулянки змогли зафіксувати короткий обмін повідомленнями між двома “сплячими” ноутбуками.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Історію привидів” вирішили довести до арештів і суду в 2010-му. У фільмі це пояснюють тим, що шпигуни вже занадто близько підібралися до державних секретів США. Але є й інша версія, за якою співпрацював з американцями полковник Поті відчув, що його скоро розкриють, і попросив евакуювати його з Росії.

Останні кілька днів перед арештом [підозрюваних] були божевіллям. Всі офіцери штабу, задіяні в операції, працювали цілодобово і без вихідних. У нас були літаки в небі, щоб стежити [за підозрюваними]“, – зазначає заступник начальника відділу контррозвідки ФБР Алан Колер.

Ми використовували практично всіх наших співробітників зовнішнього спостереження для цієї операції“, – додає Ед Фолі, який відповідав за ведення “наружки” ФБР в штаті Нью Йорк.

ФОТО: У 2009-му офіцери ФБР дізналися, що в США приїхали ще двоє можливих російських розвідників, Михайло Семенко і Анна Чапман

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ситуація ускладнювалася тим, що для арешту чотирьох сімейних пар матеріалів вистачало. А ось на недавно прибулих Чапман і Семенко не було практично нічого, за що їх можна було б притягнути до кримінальної відповідальності. Тоді ФБР вирішило в найкоротші терміни провести так звану “операцію під чужим прапором”. У фільмі не уточнюється, як саме контррозвідники змогли вийти на зв’язок з недавно приїхали росіянами. Швидше за все, необхідні в таких випадках для зустрічі з глибоко законспіровані шпигунами пароль і відгук їм повідомив полковник Поті.

Зображуючи людей, надісланих від СВР, співробітники ФБР по черзі зустрілися з Чапман і Семенко і дали їм завдання. Анну попросили передати комусь підроблений паспорт, а Михайла – заховати в парку під мостом пачку грошей нібито для іншого розвідника. За словами агентів ФБР, обидва росіянина погодилися виконати поставлені їм завдання.

На наступний день ФБР заарештувало в США 10 осіб, за якими велося стеження в рамках операції “Історії примар”, включаючи Чапман і Семенко. США просили заарештувати ще двох підозрюваних в Європі, але їм в підсумку вдалося сховатися.

Сусіди заарештованих сімейних пар не могли повірити, що поруч з ними жили і працювали шпигуни.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Якби ви сказали мені, що вони марсіани, я б і то більше повірив“, – недовірливо зауважив один із сусідів заарештованих.

ФОТО: Агенти ФБР, які брали участь в операції

Відразу після арешту між Вашингтоном і Москвою почалися переговори.

Я подзвонив своєму російському колезі Фрадкову [в 2010 році Михайло Фрадков очолював СЗР]. І сказав йому:” Ми взяли десять чоловік, це ваші люди “. І він відповів:” Так, це наші люди “. І тут на обличчі всіх, хто був зі мною в кабінеті, відобразилося таке “Вау, вони це визнають, що це шпигуни”. Так і почалися переговори “, – розповідає колишній директор ЦРУ Леон Панетта.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Незабаром було прийнято рішення обміняти десятьох затриманих в США на чотирьох чоловік, що містилися в російських в’язницях за звинуваченням у шпигунстві на західні розвідки. У їх числі був і отруєний в 2018 році у Великобританії колишній офіцер ГРУ Сергій Скрипаль.

Цікаво, що на обмін затримані в США шпигуни летіли разом з агентами ФБР, які до цього роками стежили за ними.

Багато в чому, на мою думку, я знала цих людей краще, ніж деяких членів моєї сім’ї!” – розповідає офіцер Річчі.

ФОТО: Більше десяти років ФБР спостерігало за чотирма парами в передмісті Нью-Йорка, Вашингтоні, Бостоні і Монклер. Агенти прослуховували будинку шпигунів і стежили за їх пересуваннями

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Деякі з росіян в ході польоту були дуже похмурими, інші поставилися до всього філософськи, розповідають супроводжували росіян співробітники ФБР.

Коли ви розслідуєте якогось агента, ви бачите його тільки через призму роботи, бачите в ньому поганого хлопця. Але коли ви зустрічаєте його особисто, все інакше“, – згадує контррозвідник Колер.

Співробітники ФБР згадують, що їм було непросто бачити, як всі ці події позначилися на дітях заарештованих шпигунів. Протягом 10 років контррозвідники спостерігали, як малюки, багато з яких народилися вже в США, росли у них на очах. Незабаром після обміну три сім’ї з чотирьох змогли возз’єднатися. Тільки син Михайла Васенкова Хуан Ласаро-молодший вирішив залишитися в США. Зараз він продовжує там кар’єру піаніста.

Офіцер Шелдон розповів про вразили його розмові з Майклом Золоті (на той час він уже визнав, що є росіянином): “Ми його запитали – а як довго ти б залишився в США? І він відповів, що залишився б назавжди, що йому дуже подобалося в Штатах, і у них була відмінна життя. у контррозвідника рідко буває можливість безпосередньо поговорити зі своїм опонентом. і це був сюрреалістичний досвід “.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності