Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Фінське бомбосховище-місто 1960-х рр. не має аналогів й досі у цілому світі (відео, фото)

Фінляндія, як і Швеція, нещодавно заявила про своє бажання вступити в НАТО і вже підготувала відповідні документи для цього та навіть проголосувала. У Росії на такі заяви реагують негативно і навіть попередили, що будуть вживати заходів.

Однак жителям Фінляндії, які свого часу вже перемогли СРСР, хоч і втратили при цьому значну частину своєї території, особливо боятися нічого – в столиці є величезне бомбосховище, де можуть сховатися при необхідності близько 500 тисяч осіб.

Як виглядає це бомбосховище – показали в ефірі фінського телебачення.

Фінляндія вперше почала будувати бомбосховище в 1960-х роках. Це була розгалужена мережа укриттів. Але через те, що військових дій у цієї країни не було, бомбосховища переобладнали й по суті під Гельсінкі зараз є ціле місто, яке досі функціонує.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Там знаходяться спортивні споруди, басейни, стадіони, спортмайданчики, автостоянки та склади.

Після 24 лютого Фінляндія почала перевіряти свої підземні споруди, бо військова агресія Росії проти України створила найбільшу кризу у світі з часів Другої світової війни, а у Фінляндії з РФ більше тисячі кілометрів кордону.

Як розповів інструктор з техніки безпеки Гельсінського центру цивільної оборони томі Раск, Фінська технологія бомбосховища – одна з кращих у світі. Деякі приміщення здатні витримати не тільки сильні бомбардування, а і ядерні та хімічні атаки.

Бомбосховища в Фінляндії

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За законом Фінляндії, всі будівлі в країні певних розмірів повинні мати свої власні бомбосховища. І тільки в Гельсінкі налічується 5500 притулків цивільної оборони, які можуть вмістити до 900 тисяч осіб (населення Гельсінкі близько 600 тисяч).

“Ці притулки можуть захистити практично від будь-яких бомбардувань або хімічних атак. У нас є вода, чисте повітря і ліжка, на яких люди можуть жити тижнями”, – підкреслив Раск.

Притулку схожі на лабіринти й там є дитячі ігрові кімнати, спортивні приміщення, кафетерій. А кімнати відпочинку обладнані так, що для кожної людини є шафи для особистих речей і можливість усамітнитися.

По суті, бомбосховища в Гельсінкі – це буквально місто під містом, де у випадку нападу може врятуватися все населення.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності