Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

ФСБ затримало в анексованому Криму архієпископа ПЦУ, – помста Томосу

Вчора, 3 березня, в анексованому РФ Криму у місті Сімферополь було затримано архієпископа Сімферопольського і Кримського Клімента (Кущ). Священнослужителя ПЦУ затримала «поліція» окупантів (читай ФСБ, – ред.) на автовокзалі.

«3 березня 2019 р. вдень архієпископ Сімферопольський і Кримський Клімент (Кущ) був затриманий російською поліцією на автовокзалі м. Сімферополя. Останні відомості про нього – що його везуть до Київського районного відділення поліції», – повідомили у Православній церкві України. Зв’язку із Кліментом досі немає.

Архієпископ Клімент є головою Православної місії допомоги жертвам порушення прав людини та особам, позбавленим волі. Він планував відвідати політв’язня Павла Гриба у російському Ростові-на-Дону.

В Міністерстві закордонних справ України заявили, що стурбовані затриманням архієпископа Сімферопольського і Кримського Клімента окупантами на анексованому півострові. Такі дії назвали наступом на українське православ’я.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
«Ми стурбовані повідомленнями про затримання в окупованому Росією Криму архієпископа Православної Церкви України Климента. Російські окупанти продовжують планомірний наступ на українське православ’я у Криму. Справжні утиски на релігійні свободи та права віруючих відбуваються на окупованих Росією територіях»
— повідомила речниця МЗС України Катерина Зеленко.

Український омбудсмен Людмила Денісова вважає, що причиною затримання стала запланована поїздка Клімента до ростовського СІЗО, де утримується український політв’язень Павло Гриб. Вона уточнила, що на це суд у Ростові дав дозвіл.

Згодом, після більше п’яти годин перебування у поліцейському відділку, російські силовики відпустили на волю архієпископа Сімферопольського і Кримського Православної церкви України Климента (Куща).

Активісти опублікували у Facebook-спільноті «Кримська солідарність» перше відео після звільнення владики з «Центрального районного відділу поліції» Сімферополя.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

 

Адвокат священнослужителя Еміль Курбедінов повідомив у Facebook наступне: «Архієпископ Климент Сімферопольський і Криму, за версією поліції, викрав зі своєї церкви релігійні речі та потім матюкався на ринку центрального вокзалу Сімферополя! Новий рубіж абсурду пройдено».

Тож небезпека переслідування архієпископа Кримської єпархії Православної церкви України Климента з боку російських силовиків у анексованому Криму зберігається. Справа проти українського священика не закрита.

За словами Клімента, метою його затримання було зірвати заплановану поїздку до утримуваного в Росії українського громадянина Павла Гриба, а також зганьбити ім’я архієпископа, висунувши відповідні звинувачення.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Мета – зганьбити моє ім’я. Мовляв подивіться, хто їздить до українців у в’язниці: злодій, який краде сам у себе, і церковник, який ходить по вулицях і матюкається на людей. Зараз адміністративна справа, яка висить наді мною, не закрита. Є заява про те, що я нецензурно висловлювався на ринку, цього свідка приводили до відділку поліції, він звичайний безхатченко. Ми всі сміялися, коли він вийшов з відділення поліції і почав матюкатися», – розповів архієпископ Климент.

Він підкреслив, що не виключає подальших дій російських силовиків.

«Небезпека мого переслідування зберігається. Я не в змозі передбачити, що вони придумають надалі, щоб знищити мене як архієрея Кримської єпархії в Криму. Якщо ми подивимося на справи українських політв’язнів, то побачимо, що у багатьох цих справах спочатку з’являвся адміністративний протокол. По окремих справах, наприклад, у Андрія Захтея або Євгена Панова, навіть аналогічний тому, який повинні були оформити на мене – нецензурна лексика в публічному місці», – зазначив архієпископ.

Священнослужитель подякував патріарху Філарету і митрополиту ПЦУ Єпіфанію, українському омбудсмену Людмилі Денисовій, адвокатам Емілю Курбедінову та Миколі Полозову, кримськотатарській активістці Лілі Буджуровій і підкреслив, що «було задіяне дуже велике коло людей» для його звільнення.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

А українські та закордонні політаналітики сходяться на думці, що такі дії з боку ФСБ, яка стоїть за арештом владики, є не тільки протидією зустріщі священослужителя із ув’язненим Грибом, а й своєрідною помстою за Томос…

Нещодавно у священника РПЦ в Україні СБУ виявила приватну проросійську армію. А у «Борисполі» прикордонники затримали єпископа РПЦ в Україні Гедеона. Також на блокпосту під Слов’янськом було затримано митрополита РПЦ Митрофана. Незабаром його відпустили, а у РПЦ заявили про тиск.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності