Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Г. Москаль: СБУ контролює «Удар», прокуратуру – «Свобода», міліцію – «Батьківщина»

6 - Г Москаль.Геннадій Москаль при будь-якому міністрі внутрішніх справ, крім періоду, коли сам був заступником міністра, нещадно критикував стан справ у міліції. Зараз МВС керує Арсен Аваков, з яким Москаль перебував в одному виборчому списку «Батьківщини». Але навіть це не убезпечує нового міністра від розгромних характеристик соратника.

Звісно, багато докорів міністр, який для правоохоронної системи є людиною новою, дійсно заслужив. Проте в нинішніх умовах, коли на фоні трагічних подій в країні йде президентська гонка, виникає враження, що Москаль, як і його колишній шеф Юрій Луценко, умисно чи ні, ллє воду на млин Петра Порошенка. Адже Авакова вважають людиною близькою до Тимошенко

Перший заступник голови парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією як завжди емоційно розповів «Главкому» про кадрові провали в силових структурах і чому міліція в багатьох випадках залишається безпорадною.

Ваш колега по парламентському комітету Віктор Чумак з «Удару» заявив, що 50–60 % міліціонерів в країні фактично зараз недієздатні. Ви згодні з такою оцінкою?
Я завжди притримуюся такого гасла, що немає поганих солдат, бувають погані командири. Якби в них був хороший командир, він би розсортував полову від зерен і вирішував поставлені задачі. Я от сьогодні всім задаю питання і всі сахаються від мене як від чумного, хто рекомендував Петра Луцюка на посаду начальника УМВС

Одеської області, де 2 травня сталась трагедія?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Юрій Луценко каже, що кадровими призначеннями в одеській міліції займався такий собі депутат з «Батьківщини» Дубовий.

Я не знаю того Дубового взагалі. Він – пастор якоїсь церкви в Одеській області, тож хай собі читає проповіді. Хто він такий, щоб вирішувати кадрові питання, які має вирішувати міністр? Як можна було на таку посаду таку людину? Одеська область піддається ризику, тому що поруч Придністров’я і сюди перебазований український флот. Сьогодні вони згадали про Івана Катеринчука (новий голова УМВС Одеської області – «Главком»), який був на Майдані від початку до кінця. Таких генералів і полковників на Майдані було чоловік 20–30, які б ніколи не здали ні себе, ні міліцію, ні особовий склад.

Але згадали про них тільки тоді, коли трапилася біда. Чому ми сьогодні все спихаємо на сержантів, офіцерів, а не на неправильну розстановку кадрів? Сьогодні серед начальників УМВС переважають виходці з Державтоінспекції. Вони раніше нічого не робили, крім того, що місяць чекали, як кожен начальник ДАІ і МРЕО принесе йому конверт. Раніше ми лаяли постійно Партію регіонів, що вона збирала міліцію по земляцькому принципу, але тепер вона формується по партійному принципу.

Тобто міліцію повністю контролює «Батьківщина»?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

СБУ – «Удар», Генпрокуратуру – «Свобода», міліцію – «Батьківщина». І ви хочете, щоб в країні був порядок? Треба було правоохоронні органи і спецслужби формувати за професійною ознакою, щоб вони не були підконтрольні і підзвітні партійними вождям. Аваков же злочинців бачив тільки в фільмі «Місце зустрічі змінити не можна».
Але міністр, нікуди правди діти оперативно робить роботу над помилками. Він зараз звернувся до ветеранів МВС за допомогою у формуванні «нового покоління керівництва органів внутрішніх справ». Як ви оцінюєте таку пропозицію?

Хай він звернеться в ЖЕК, колись і при них були якісь громадські організації. Нічим йому ветерани не допоможуть. Не може бути швидкого стрибка, як в «Інтернаціоналі», – хто був нічим, той стане всім. В когось виходить в бізнесі, в когось в правоохоронній системі, з когось виростає хороший працівник спецслужб. Хай Аваков користується авторитетом в партії, але на Майдані не можна затверджувати міністра внутрішніх справ – Майдан може його любити, але його не признає і не буде слухати система. А його не слухають – здаються, тікають, дезертирують, кидають щити. Поки сепаратисти далі не йдуть, а то і далі все б поздавали.

Не можна було в розпал оцих усіх подій Кабінету міністрів приймати закон, що задля подолання кризи ми зменшуємо особовий склад міліції на 80 тисяч. І навіщо їм іти воювати, життя своє класти, якщо завтра вони підпадають під звільнення?

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності