Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

Галичина під Золотою Ордою

Багато шанувальників історії з українців вже в курсі, що галицькі князі разом із татаро-монголами разом ходили на ворожі нам Польщу і Угорщину, але більше про взаємодію Галицько-Волинської Русі із цими знаменитими загарбниками, як і про життя під їх ігом, ми знаємо досить мало. І ось ця невеличка стаття нашого українського науковця і дослідника Миколи Бандрівського коротко нам про це повідає:

Наша Галичина і її монгольське підпорядкування
.
Мабуть більшість з нас, які виховані на “Захарі Беркуті”, в один голос скажуть: о, так, знаю, те монголо-татарське іго, яке прийшло нищити, палити і вбивати наших предків русичів. І саме у наших карпатських горах біля Тухлі тих монголів наші русичі розгромили.
.
Але, погодьмося, з одного боку – є художній твір в якому автор свідомо конструює фантастичні події і ситуації, а з іншого боку – є наука і сухі факти.
.
Так от, сьогоднішня наука стверджує, що прямуючи на Закарпаття, монголо-татарська орда перейшла усю Галичину, не зруйнувавши тут жодного міста, і не спаливши на цих землях, жодної фортеці.
.
Уявіть собі: 60-тисячне монгольське військо повернуло в районі сьогоднішнього Стрия у напрямку на Сколе і безперешкодно попрямувало до Верецького перевалу, перейшовши звідти у горішнє Потисся, а, після цього спустилось на Середньодунайську низовину (історичний Альфельд). До слова: під час археологічних розкопок наскельної фортеці Тустань у Сколівських Бескидах, не виявлено жодного (!) наконечника стріли кочівницького типу, у той час як наконечників стріл центральноєвропейських типів того часу, експедиція Михайла Рожка знаходила кілограмами (повірте, сам брав участь у тих розкопках і знаю, що кажу).
.
Як таке може бути: монголо-татари і… жодного спаленого галицького міста чи села..?.
.
Почну з того, що в історичній науці існує корпус писемних (а, тут додам – і археологічних) джерел, які неспростовно свідчать про фактичну, а не лише номінальну, підпорядкованість галицької Русі золотоординським правителям впродовж близько півтораста літ (у межах приблизно від середини ХІІІ-ХIV століть). Чи було це “жорстоким і ганебним монгольським ігом” для галицьких земель? – таких свідчень я, поки-що, не знаходжу. Мабуть, що ні, бо усі, без винятку, галицькі князі часто і з великою охотою використовували ординські війська для залагодження своїх військово-політичних (і, нерідко – матримоніальних) потреб.
.
Наприклад, для протидії польському королю Казимиру ІІІ, галицько-волинський князь Юрій ІІ Тройденович попросив у хана Узбека багатотисячне військо. І той йому ці кочівницькі полки, одразу надав, що дало змогу галичанам у 1337 році заатакувати Польщу.
.
Через три роки після цих подій (коли у квітні 1340 року під мурами Львова з’явилися польські війська того ж Казимира ІІІ), то, на прохання Голови боярської Ради воєводи Дмитра Детька, хан Узбек знову надав львів’янам 40-тисячне військо для походу на Польщу.
.
Результатом отих спільних галицько-золотоординських військових дій проти короля Казимира ІІІ стало те, що польський король змушений був закінчити війну із галицькою Руссю і укласти з галичанами мир, а крім того Казимир ІІІ у мирному договорі відмовлявся від будь-яких претензій на наші землі. Але..!
.
Дочекавшись смерті хана Узбека (1341), король Казимир ІІІ таки поїхав на поклін у Золоту Орду і отримав там ярлик на правління, за що він сплатив ординцям (за рік наперед!) данину та зобов’язався її сплачувати й надалі, що юридично і фактично зробило його (Казимира ІІІ) васалом золотоординських ханів.
.
Тобто, польський король пішов тим самим шляхом, яким до нього пройшли й галицькі вінценосні володарі (наприклад, князь Данило), демонструючи перед Імперією монголів, у тому числі перед її сателітом – Золотою Ордою, цілковиту покору.
.
У ті роки так чинили, не лише галицькі, але й десятки володарів інших, і куди сильніших за галицьку Русь, давніх держав тогочасного світу – Китаю, країн Середньої Азії, Переднього Сходу та частини королівств Європи – які впали під копитами монгольських коней і на довгі роки були підпорядковані імперії Великих Монголів та платили їй данину…

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності