Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

“Гаражні війни” війни у Івано-Франківську або, хто наклав оком на найбільший кооператив в місті ?

Сьогодні, 13 серпня, близько 5 години ранку на територію гаражного кооперативу «Соколи», що в районі колишнього заводу “Позитрон” (Родон) в Івано-Франківську, приїхала група невідомих осіб. Молодики, чи, радше, рейдери, перегородили заїзд до кооперативу бетонними блоками. Тож власники гаражів не мають доступу до свого майна.

Про це журналістам повідомив адвокат гаражного кооперативу Роман Жирун.

«О 5 ранку приїхало 25 тітушок. Поставили бетонні блоки. Загородили ними заїзд в гаражний кооператив. Викрали гроші, забрали матеріальні цінності, книгу обліку і все решта. Це все задокументовано поліцією», – відзначив адвокат.

ФОТО: сьогоднішні події

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Наразі на місці події працюють правоохоронці.

«Не дають можливості людям добратися до свого майна. Зараз у нас тут поліція знаходиться. Вирішуємо питання про розблокування заїзду», – додав адвокат.

Власники ж гаражів, кажуть, що бачать у цьому руку Ярослава Каспрука, який уже багато років веде неоголошену війну з кооперативом.

Зазначимо, що гаражний кооператив “Соколи” існує на території  ще радянського заводу “Родон”, яка до певного часу була на балансі міської ради Івано-Франківська.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У 2006 році Івано-Франківська міська рада передала гаражному кооперативу «Соколи» (близько 1,5 тис. гаражів) 6.3201 га землі в оренду на 1 рік, для обслуговування гаражів. Утім, раніше, цією ділянкою користувався АТВТ “Родон”, президентом якого був Ярослав Каспрук.

Слід зазначити, що договір «Родону» з міською радою збігав в серпні 2006 року і, з огляду на систематичне порушення пунктів договору, шансів на його продовження не було.

Але керівництво «Родону», в особі президента АТВТ Ярослава Каспрука,  продовжувало вважати ділянку своєю і, як наслідок, вимагало від власників гаражного кооперативу плати за оренду землі.

ФОТО архівне

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як з’ясувалося згодом, дана ділянка якимось невідомим чином (без відповідних документів) перейшла з власності міста у власність Вовчинецької сільської ради. Яка 18 липня 2006 року передає в користування АТВТ «Родон» відповідну землю. Згодом 13.02.2008 року укладається договір купівлі-продажу між Вовчинецької сільрадою та АТВТ “Родон”. Як зазначала тоді прокуратура області з порушенням вимог ч.2 ст. 124 Земельного кодексу України без проведення земельних торгів на неконкурентних засадах.

Так вже 13 березня 2018 року постановою Касаційного адміністративного суду України встановлено, що частину земельної ділянки, на якій розташовані гаражі, незаконно передали до села Вовчинці. Для цього власникам півтори тисячі гаражів знадобилося п’ять років судової тяганини, понад 840 судових засідань. Але, як бачимо, на цьому історія не завершилася…

Тобто, “історія заплутана і мутна“, – як кажуть у таких випадках, а нам залишається спостерігати, як будуть розгортатися події далі.

Загалом же, історія Незалежної України знає десятки “гаражних війн”…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ФОТО ілюстративне

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності