Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

ГАЗОВИЙ ЗАРОБІТОК НА НАСЕЛЕННІ

Українцям продають газ вітчизняного видобутку за цінами вище світових.

Тисяча кубометрів палива від «Нафтогазу» коштує споживачам 309 доларів, а тисяча кубів від «Газпрому» – 247 доларів!!!
У 2-му кварталі ціна російського газу для України $ 247 за 1000 куб. м. Причому закладена в договорі від 2009 року між «Нафтогазом» і «Газпромом» формула – «бери обумовлені заздалегідь обсяги або не бери, але плати за них» – вже не діє, а штрафи за її недотримання нараховуватися не будуть. Про це ще раніше заявив міністр енергетики РФ Олександр Новак.

Для порівняння: ціна газу по реверсу з Європи для України в 2-му кварталі – $ 270 за 1000 куб. м.

Як роз’яснює директор енергопрограм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський, таку щедрість Росія проявила тому, що в пакеті з цією поступкою йдуть домовленості про те, що «Нафтогаз» у 2-3 кварталі закупить у «Газпрому» 11-12 млрд. куб. м газу. Адже, за розрахунками експерта, вартість російського газу в 3-му кварталі знизиться ще більше – приблизно до $ 230, через торішнє падіння цін на нафту, до якої прив’язана формула розрахунку ціни на газ.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У той же час газ українського видобутку продають населенню за цінами, вищими світових: з 1 квітня куб газу, що згорає в конфорках газових плит, коштує $ 309 за курсом НБУ. При цьому, за розрахунками Землянського, собівартість видобутку нашого газу втричі нижча – $ 100-110. Глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв пояснив підвищення тарифів з 1 квітня в 6,6 рази тим, що «ціна повинна бути ринковою» (натомість в Арабських країнах про ринкові ціни для своїх громадян навіть й не думають, – ред.).

Йому заперечує екс-міністр ЖКГ, а нині голова Спілки власників житла України Олексій Кучеренко: «Ринок – це коли на ньому не один продавець, як «Нафтогаз», а хоча б два. За нашими розрахунками, ціна газу для населення не повинна бути вище 3,5-4 тис. грн за 1000 куб. м.

І ми будемо домагатися в Нацкомісії з регулювання енергетики і компослуг її зниження».

Та поки пересічні громадяни України вже другий місяць поспіль платять по завищеним цінам за той газ, об’єм власного видобутку якого на території України мав би цілком задовольняти потреби усіх її громадян…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності