Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Газу може не вистачити на опалювальний сезон, завдяки Вітренку і олігархам

Глава НАК «Нафтогаз» Юрій Вітренко, перед початком опалювального сезону, мабуть, вирішив раптом підстрахувати олігархів Ахметова і Коломойського.

«.. ми хочемо вийти на більше 19 млрд кубів. Тоді ми будемо розуміти: якщо буде потрібно, ми зможемо «підставити плече» і генерації – якщо газ буде потрібен для виробництва електроенергії».
Якщо зайнятися елементарними підрахунками, то отримаємо, що в даний момент в ПСГ закачано 17, 6 млрд. куб. м газу. З них 4 млрд. куб метрів належить іноземним трейдерам, а близько 4,5 млрд. кубів – це буферний газ, тобто мінімальний необхідний технологічний обсяг газу, який викачувати не можна. Виходить, використовувати можна тільки 9 млрд. кубометрів блакитного палива. А для благополучного проходження опалювального сезону Україні потрібно 13 млрд. кубометрів газу.

У наявності явне окозамилювання з боку Вітренко.

Нам може реально не вистачити газу.
Виходить, що Вітренко розраховує, в крайніх випадках, використовувати газ іноземних трейдерів або частина буферного газу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У першому випадку це міжнародний скандал і мільярдні позови до міжнародних судів.

У другому – критичне падіння тиску в газотранспортній системі країни і аварії посеред зими.

Але зате Юрій Юрійович гарантував Ахметову і Коломойському підтримку дешевим, по 7,42 гривні, газом для їх електрогенеруючих підприємств. І тим уже не треба поповнювати на зиму запаси вугілля і мазуту, які критично малі. А дефіцит газу доведеться оплачувати простим українцям зі своїх кишень за високими тарифами. Адже імпортний, яким буде відшкодовуватися дефіцит вітчизняного, вже 18 тис. гривень 1000 куб. м коштує в Європі.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності