Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

Гетьман “Богдан-шерше ля фам” міг народитися на Львівщині

Гетьман Богдан Зіновій Хмельницький або, як його називають у Європі “гетьман – шерше ля фам*” міг народитися легендарний полководець, творець Української козацької держави та її перший гетьман Богдан Хмельницький. Про його раннє життя мало, що відомо і точних відомостей про місце його народження немає, але є здогадки, підкріпленні реальними фактами.   

Час розбудови Жовкви припав на епоху великих війн у Європі. Полководець Станіслав Жолкевський, який виграв більше сорока битва і на честь кого названа Жовква, жив у той час в місті. Він побудував цілу фортецю, адже напади на нього були доволі часті. У нього був керівник особистої охорони і звали його Михайло Хмельницький. Це був батько нашого великого гетьмана Богдана Хмельницького.

«Тут є один дуже таємничий історичний момент. Історики до сьогодні сперечаються, де народився легендарний український полководець, відомостей про це немає. Але дати служіння Михайла Хмельницького тут співпадають з датою народження в нього сина», – розповів дослідник історії Акім Галімов.

Виходить, що перший гетьман України реально міг народитися в Жовкві. Чим ще цікаве це місто, дивись у проєкті «Українські палаци. Золота доба» просто зараз:

* Cherchez la femme (укр. Шукайте жінку) — французький крилатий вислів. Використовується, коли поведінка людини є незрозумілою, тобто причина вчинків не може бути пояснена логічно. Іноді помилково використовується при прагненні чоловіка встановити романтичні стосунки з жінкою. Тому впродовж наступних майже чотириста років, починаючи із сучасників Богдана Хмельницького, вважали, що справжньою причиною початої ним війни проти поляків була не мета “Незалежності” та свобод козацьких, інакше він так довго б не вагався, що робити зі своїми перемогами і ввійшов би до Варшави, а причиною стала банальна пристрасть до споляченої курви Гелени, яку він не міг поділити із Чаплинським. Тарас Шевченко ж вважав Хмельницького прокляттям України…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

 

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності