Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Блоги

Гірше чужинців – власні паразити:

Гірше чужинців – власні паразити: на тлі повномасштабного вторгнення рф, в Україні продовжили працювати підприємства, що прямо або через офшори належать громадянам росії. Зафіксовані й численні випадки колабораційної діяльності та корупційних схем, які підривають економіку держави зсередини. Відтак українські правоохоронці ведуть боротьбу на двох фронтах – зовнішньому і внутрішньому. І успіхи на другому – не менш важливі, ніж на першому.

Станом на квітень 2022 року в Україні продовжували діяти 17 тисяч компаній,що напряму чи опосередковано (через підставних осіб) належать громадянам росії чи Білорусі.

Аби припинити бізнес на крові 3 брезня 2022 року Верховна Рада прийняла, а 10 березня президент Зеленський підписав закон про примусове вилучення об’єктів власності росії.

Документ надав державі право конфісковувати рухоме і нерухоме майно, кошти, вклади у банках, цінні папери, корпоративні права, інше майно (активи), що перебувають чи зареєстровані на території України і належать юридичним та фізичним особам рф.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Над пошуком та арештом російських активів в Україні, спільно з іншими правоохоронними органами, активно працює ДБР.

Так, станом на 3 жовтня 2022 року детективи Бюро дослідили понад 200 компаній у різних галузях економіки, сформували списки підприємств, які належать російським структурам або громадянам, та ініціювали винесення на розгляд РНБО України рішення щодо примусового вилучення майна та застосування санкцій. У списку – гучні назви: “дочка” російського “Газпрому” ТОВ “Газпром Експорт”, ТОВ “Межирічанський гірничо-збагачувальний комбінат”, ТОВ “Морський спеціалізований порт “Ніка-Тера”, ПАТ “Пентопак”, ТОВ “Татнєфть-АЗС-Україна” тощо.

Ефективність і якість цієї роботи підтверджує проста статистика. Якщо за 9 місяців 2021 року в управління Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) було передано майна вартістю 1 млрд 782 млн грн, то за аналогічний період поточного року – вартістю 8 млрд 926 млн грн. Значна частини цих активів – саме майно російських та білоруських власників.

Зокрема, до АРМА передано майно нардепа-зрадника Олексія Ковальова вартістю понад 18,5 млн гривень, а також активи ексміністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка та наближених до нього осіб на суму 1,4 млрд грн. Накладено арешт на майно, рахунки та корпоративні права в України групи компаній російської “Татнефті”.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Державне бюро розслідувань бере активну участь у викритті зрадників та колаборантів. Так, з 24 лютого 2022 року ДБР розслідує понад тисячу злочинів проти основ національної безпеки, у тому числі:

  • 872 кримінальні провадження за фактом державної зради (ст. 111 КК України),
  • 138 кримінальних проваджень – за фактом колабораційної діяльності (ст. 111-1 КК України),
  • 10 кримінальних проваджень – щодо пособників державі-агресору (ст. 111-2 ККУ) та інші.

За результатами цих справ 413 фігурантам уже повідомлено про підозру, 305 осіб оголошено у розшук, 1131 особа перевіряється на причетність до державної зради та колабораційної діяльності. 82 провадження за вказаними статтями вже скеровані до суду.

Є прогрес і у розслідуванні корупційних та економічних злочинів, які у воєнний час, на думку експертів, мають прирівнюватися до держзради, оскільки підривають основи внутрішньої безпеки.

За офіційними даними, у 2022 році ДБР розслідує понад 42 тисячі кримінальних проваджень, за результатами яких до суду направлено понад 3 600 обвинувальних актів. Закінчено розслідування у 13 451 проваджень (для порівняння, у 2021 році – 12 661), з них 3 226 передано в суд (торік – 2 907).

За перші 10 місяців 2022 року працівники ДБР розслідували 328 кримінальних проваджень в бюджетній сфері. Про підозру було повідомлено 77 особам, а до суду направлено 32 обвинувальні акти відносно 60 посадовців.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У відкритих кримінальних провадженнях у сфері митного контролю установлено збитків на майже 200 млн гривень.

Серед найбільш резонансних кримінальних проваджень:

  • викриття високопосадовців Укрпатенту на заволодінні 250 млн грн під виглядом закупівлі бронежилетів для військових;
  • підозра ексвисокопосадовцю Держагентства з управління зоною відчуження у сприянні незаконній рубці дерев біля Чорнобиля на 155 млн грн;
  • справа екскерівника ДП “Інформаційні судові системи”, який надав доступ до судових реєстрів третім особам, передана до суду;
  • провело обшуки у колишнього керівництва НАК “Нафтогаз України” та АТ “Укртрансгаз” за фактом незаконного відчуження у 2020 році природного газу на 2,2 млрд грн.

Слід відмітити, що в загальній кількості проваджень суттєво збільшилась частка так званої “великої риби” – кількість викритих високопосадовців категорії “А”, народних обранців, суддів, правоохоронців.

Наведена статистика свідчить, що українська антикорупційно-правоохоронна система, попри російську агресію, не лише гідно витримала випробування і не втратила обертів протидії державним економічним злочинам, а й досить оперативно та ефективно реагує на нові виклики воєнного часу.

У складний для економіки країни період антикорупційно-правоохоронна система сприяє наповненню державного бюджету й протидіє фінансовим схемам, що знекровлюють країну. А також роблять значний внесок у зміцнення національної безпеки та оборони країни під час війни.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За матеріалами пресслужби ГІ “Права Справа”

АРМА, Татнефть, АЗС Татнефть, Пентопак, ДБР, ГІ Права Справа,  бизнес російський

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності