Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Голову «Укрзалізниці» звільнено. – Що далі?..

Кабінет міністрів України звільнив з посади голови «Укрзалізниці» Володимира Жмака, якого призначили лише в серпні минулого року. Він каже, що рішення ухвалювалося безпідставно, незаконно та на диво швидко. Однак у наглядовій раді «Укрзалізниці» натякають, що рішення пов’язане з угодами з компанією Ріната Ахметова.

На своїй сторінці в Telegram Володимир Жмак повідомив, що 16 березня отримав дзвінок від голови наглядової ради «Укрзалізниці» з пропозицією терміново написати заяву про звільнення за угодою сторін.

«Оскільки підстав для такої “дружньої пропозиції” я не вбачав, будь-яких повідомлень про недоліки у своїй роботі від наглядової ради ніколи не отримував, цю щедру оферту не прийняв. Після цього, сьогодні, ламаючи всі стереотипи про повільність ухвалення рішень Міністерством інфраструктури, міністр уже з самого ранку підготував і передав Кабміну подання на моє звільнення», ㅡ пише Жмак.

Так на засіданні Кабінету міністрів 17 березня уряд достроково звільнив Жмака з посади голови «Укрзалізниці» ㅡ про це повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Василь Мокан.

За словами Жмака, підстав для його звільнення не було. У пресслужбі «Укрзалізниці» також переконували, що для його відсторонення немає підстав, пише «Радіо Свобода».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Вказане рішення виглядає щонайменше дивно — як у зв’язку з відсутністю підстав, так і з грубим порушенням усіх можливих процедур і закону», ㅡ зазначив Жмак.

Попри це, член наглядової ради, ексдепутат Сергій Лещенко натякнув, що це може бути пов’язано з торгами «Укрзалізниці» в січні, за якими компанія олігарха Ріната Ахметова «Метінвест-Шиппінг» отримала майже половину робочого парку піввагонів перевізника на три роки лише за 480 грн на добу. Тоді компанія Ахметова була єдиним учасником аукціону. І попри те, що початкова ціна лотів була 800 грн на добу, «Метінвест-Шиппінг» запропонував за послуги перевізника 480 грн на добу (без ПДВ) і виграв.

Довідково:

Уряд призначив Володимира Жмака головою правління акціонерного товариства «Укрзалізниця» 26 серпня 2020 року. До того він був членом наглядової ради аеропорту «Бориспіль». З 2015 по 2016 рік Жмак також був першим заступником голови Одеської облдержадміністрації.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

До Жмака тимчасовим виконувачем обов’язків голови правління був Іван Юрик, який змінив Желька Марчека. Останнього уряд звільнив після критики міністра інфраструктури Владислава Криклія.

Конкурс на цю посаду оголосили ще в лютому, однак через карантин, який розпочався в березні, його призупиняли.

Загалом «Укрзалізниця» працювала без голови правління після того, як 29 січня 2020 року звільнили Євгена Кравцова.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності