Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Горілка з картоплі не прижилася в Україні через…

Potato vodka in a glass and a small bottle

В Україні ж люди здавна вирощували зернові культури – пшеницю, овес, ячмінь, просо тощо. Картопля – надзвичайно популярна культура не тільки в Україні, але й у всьому світі. Але виявляється, що з неї готують не лише страви, а й спирт для горілки. Чому картопляна так і не стала популярною в Україні?

Надзвичайно важливим елементом у створенні горілки є саме сировина. Ба більше: чим вона якісніша, тим нейтральнішим вийде спирт. А це своєю чергою дозволить створювати усілякі смакові комбінаціїна наступних етапах виробництва.

Спирт для горілки, як ти вже знаєш, можна виготовляти зі зернових культур, цукрових, а також фруктів і овочів. Здавалося б, в Україні популярне не тільки зерно – пшениця, а й овоч – картопля.

Однак останній не вдалося закріпитися на ринку алкогольної продукції. Чому ж так?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Якщо пшеницю вирощували в Європі уже кілька тисяч років тому, то про картоплю до XVII століття в Європі та Україні зокрема навіть не знали, адже родом цей коренеплід із Перу. Та й на початках картоплю вважали справжнім делікатесом, який могли собі дозволити тільки заможні люди.

Змінилося усе у XVIII столітті, коли шведська вчена й агрономка графиня Єва Екеблад виявила, що з картоплі можна робити борошно та – на хвилинку – горілку. Відкриття дозволило 24-річній жінці потрапити до Шведської королівської академії наук у 1746 році.

Після появи картоплі в Європі наші предки спочатку пробували готувати з неї страви, знайомилися з незвичайним заморським коренеплодом. Але з часом усе змінилося. Популярність картоплі та її дешевизна стали причиною того, що люди почали гнати домашній самогон з її залишків. Щоб не псувалися, так би мовити.

У картоплі міститься велика кількість крохмалю та глюкози, тож процес створення спирту з такої сировини матиме нижчу собівартість.Мовляв, не потрібно ще й окремо додавати цукор для бродіння. Та й з 1 тонни картоплі можна було виготовити 112 літрів спирту. Здавалося, б перемога. Але радіти зарано.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Картопля хоч і є вигідним видом сировини з позиції виробників, сам спирт, який виготовляється з неї, здебільшого підходить для технічних цілей.

Причиною цього є сивушні масла. Спирт з картоплі містить високу кількість синильної кислоти й інших речовин, які негативно впливають на здоров’я споживача. І саме це стало причиною того, що горілка з картоплі заборонена в деяких європейських країнах. Щоправда, не всіх, але про це згодом.

З пшениці ж наші предки виготовляли спирт раніше, ніж з картоплі. Щоправда, спочатку називали вони цей продукт зовсім не горілкою, а хлібним вином. У книзі “Історія Горілки” читаємо, що аж до XVIII століття основною сировиною для виготовлення “сорокаградусної” були саме пророщені зернята жита. Пшениця ж лідируючі позиції посіла трішки згодом.

Поява заводів, які замінили домашні винокурні, відкрила одну цікаву особливість: готувати алкоголь з пшениці виявилося не лише вигідніше, а й простіше.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Цьому посприяв процес бродіння зерен цієї злакової культури, який відбувається активніше. Тож саме пшеницяв нашій країні й загалом Східній Європі стала найпоширенішою культурою, з якої виготовляють горілку.

Ти можеш запитати, яка ж різниця, з чого робити спирт, якщо його формула містить тільки вуглець, водень і кисень? Дійсно, формула етилового спирту – C2H5OH. Та це геть не означає, що весь етиловий спирт однаковий – без смаку й аромату сировини, з якої він виготовлений.

Напої різних виробників усе ж відрізняються один від одного. І все це тому, що у спирті залишається певна кількість домішок, характерних для сусла, з якого він виготовлюється.

Саме тому, на думку поціновувачів міцних алкогольних напоїв, пшенична горілка вирізняється м’якшим смаком, на відміну від житньої. Цим ми й можемо пояснити її популярність у народі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Коли говорять про смак, то мають на увазі не штучні ароматизатори, якими часто зловживають виробники. Мовиться про інгредієнти, які дозволяють спирту розкритися, формуючи органолептику.

На смак картопляної горілки впливають ті ж синильні кислоти, сивушні масла й інші сполуки, які є у спирті, виготовленому з цього коренеплоду. Ця вибухова суміш спричиняє швидше сп’яніння, а часто й втрату настрою. Горілка з картоплі не може похизуватися м’якістю. Її аромат різкий та іноді не надто приємний. Вона в’язка, масляниста, має терпкий післясмак.

Також цьому напою властиві фруктові або земляні нотки. У радянські часи це намагалися маскувати за допомогою кориці. Але такий підхід не дозволив напою набути популярності на наших теренах.

Смак пшеничної горілки вирізняється дещо кремовою текстурою та м’якістю, у смаку присутні хлібні нотки.

Пшенична горілка має виразні солодкуваті нотки, хоч і менш солодкі за аналоги, створені на основі кукурудзи. В ній розрізняють нотки лайма, цедри лимона, анісу або лакриці – смак має сильний характер.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тож не дивно, що найякіснішим вважають спирт, у виробництві якого використовують добірні сорти пшениці, і що без якісної пшеничної горілки складно уявити свята та зустрічі. Причому далеко не тільки в Україні.

У деяких країнах Європи та США картопляна горілка все ж досить популярна. Цю дешеву сировину використовують ще з XIX століття. Але зараз частенько виробники хитрують, змішуючи пшеничний спирт з картопляним.

Зверни увагу, що такий мікс обов’язково повинні вписувати у маркування пляшки. І що такий алкоголь здебільшого належить до категорії низьких цін.

Наведемо й кілька прикладів відомих брендів саме картопляної горілки: Chopin (Польща), Karlsson’s Gold (Швеція), Luksusowa (Польща), Woody Creek (США), Grand Teton Vodka, США.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Підбиваючи підсумки, можна зробити кілька важливих зауважень:

  1. Картопляна горілка дешевша у виробництві, та має характерний маслянистий присмак і різкий аромат. Вона може стати причиною швидшого сп’яніння, а також різкої зміни настрою.
  2. Звісно, за кордоном уже вміють очищати спирт із картоплі від синильної кислоти й сивушних масел, проте якість його досі суттєво відрізняється від зернового – у гірший бік.

Спирт з якісного зерна, який проходить безліч етапів фільтрації, краще справляється з цим завданням. Тому й не дивно, що у світі загалом та в Україні зокрема популярнішою стала таки пшенична горілка.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності