Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

ХОРТИЦІ ПОНАД 6 ТИС. РОКІВ. ДОКАЗИ

Учасники археологічної експедиції «Нової археологічної школи» і співробітники заповідника «Хортиця» в ході розкопок поблизу балки Генералки виявили культовий комплекс, вік якого більше 6000 років!!! Стародавня споруда являє собою майданчик з круглою ямою, облицьованої камінням.

В ямі було знайдено предмети побуту, скам’янілі залишки їжі, знаряддя праці, кістки тварин і елементи кераміки.

Унікальність знайденого культового комплексу полягає в тому, що тут виявлено поховання стародавнього жерця або вождя племені ямної культури. Його останки знаходилися всередині гранітного овалу, навколо якого у вигляді кілець і спіралей викладені камені. Сама споруда зорієнтоване по сторонах світу, а це означає, що весь культовий комплекс використовувався для спостереження за небесними світилами, і для обрядів, пов’язаних з культами Сонця, Місяця і зірок.

За словами керівника Запорізького обласного центру охорони культурної спадщини Олега Тубольцева, навколо поховання з часом виріс гігантський культовий комплекс з ровів, стовпів, стовпових ям; недалеко від поховання знайдені залишки жертовника і людська щелепа. Весь комплекс має діаметр близько 50 м. кв.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Археологи відзначають, що подібних культових комплексів до цього не знаходили ніде в світі. Подібні споруди, але без поховань, були знайдені в Азії і в Португалії.

Розкопки культового комплексу біля балки Генералки тривають вже 15 років, на даний момент вдалося дослідити лише близько чверті його території. Роботи з дослідження унікального археологічного об’єкту на Хортиці продовжаться наступного року.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності