Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

Гробницю 5-тисячної давнини знайшли на Тернопіллі

На Тернопільщині археологи знайшли гробницю із артефактами, яким щонайменше 5 тис. років.

У кам’яній гробниці посеред поля знайшли три людські скелети, які належали дорослим особам, 11 глиняних амфор різного розміру, дві крем’яні сокири та долото.

На поясі одного зі скелетів збереглася кістяна пряжка, повідомила археолог та директор Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини Марина Ягодинська.

“Знахідка вражаюча, збереглася вона у досить доброму стані. Гробниця мегалітична, тобто, складена із кам’яних брил, вирубаних із місцевого червоного каменю. Причому, навіть її дно теж було із каменю. Як ми попередньо і припускали, час виготовлення такої кам’яної скрині-могильника – III тисячоліття до н. е.”, – розповіла археолог.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Також у могилі знайшли череп тварини, який може свідчити про те, що тут здійснювали певний поховальний ритуал.

За словами Марії Ягодинської, тепер розпочнеться етап детального вивчення знахідок, до якого долучаться антропологи та фахівці відділу біоархеології Інституту археології НАН України.

Ймовірно згодом гробницю передадуть у фонд Національного заповідника Замки Тернопілля та виставлять на показ відвідувачам.

Нагадаємо, що також нещодавно національному природному парку Тузловські лимани на Одещині знайшли рештки невідомої стародавньої тварини.

Екологи, які і знайшли скелет, припускають, що це може бути мамонт або мастодонт.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Для того, щоб дізнатись точно вид тварини, вони звернулися за допомогою до вчених, які проведуть експертизу.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності