Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

ГРОМАДИ ПРОТИ ПРИМУСОВИХ ОБ’ЄДНАННЬ

На Волині лише 36 сільських голів із 426 висловили бажання об’єднатися в громади. Таку інформацію було оприлюднено під час засідання Ради регіонального розвитку.

Так, голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик заявив, що облрада зобов’язана ухвалити рішення про об’єднання, незважаючи на те, що лише 36 голів із 426 висловилися «за».

«Що ж робити тими, хто проти? Не об’єднаються – не буде коштів на розвиток», – попередив посадовець.

Суперечки точилися між представниками ОДА, головами районних і селищних рад та частиною депутатів. Голова ОДА намагався лобіювати думку про те, що реформу потрібно проводити, а громадам варто обов’язково об’єднуватись. Однак депутати різних рівнів та окремі сільські голови висловили свої заперечення.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Уже на початку засідання Володимир Гунчик заявив, що із 426 селищних рад понад сотня не є самодостатніми. Натомість депутат облради Микола Давидюк повідомив, що лише декілька рад – самодостатні.

Після внесення пропозиції про створення єдиної громади представниця Шацького району заявила, що в них ніхто не збирався для обговорення цієї ідеї. На Раді регіонального розвитку сільських голів просто поставили перед фактом, а Володимир Гунчик звинуватив їх у безініціативності. Мовляв, вносьте свої пропозиції, а тоді вирішуватимемо це питання.

Плутанина виникла з форматом подання цих самих пропозицій, оскільки закон не передбачає форми згоди, але пізніше присутнім пояснили, що це питання вирішують на зборах, сесіях і рішеннями рад.

У підсумку учасники засідання не дійшли згоди про формат і необхідність проведення адміністративно-територіальної реформи в області.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Подібна картина спостерігалася й на недавніх сесія в Львівській та Івано-Франківській облраді. А рішення останньої щодо об’єднання громад міський голова Долини Володимир Гаразд минулої п’ятниці взагалі назвав «якоюсь абракадаброю».

Схожа ситуація й по всій Україні, де здебільшого бідні села проти об’єднання з такими ж самими селами, де нема виробництва, зайнятості власного населення…

«З чого тоді нам наповнювати наш власний бюджет, коли багатих тягнуть до багатих, а нас примусово куди-небудь?» – питають представники таких громад і таки мають рацію.

Також місцеві депутати й представники громад кажуть, що вони вже мовчать у скільки обійдуться бюджету зміни технічних документацій, назв, вивісок, штампів, печаток і т. д.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«І все це буде відбуватися на фоні прогнозованого на липень урядом дефолту», – кажуть вони.

Підготував Ярослав С.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності