Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Гутерріш навіть не соромиться, що підлещувався до путіна…

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш «дуже шкодує» про рішення росії припинити свою участь в зерновій ініціативі.

«Я дуже шкодую про рішення росії припинити реалізацію Чорноморської ініціативи, яка була рятувальним колом для глобальної продовольчої безпеки в неспокійному світі. Сотні мільйонів людей, які страждають від голоду, та споживачі, які зіткнулися з глобальною кризою вартості життя, заплатять за це», – заявив Гутерріш, якого цитує пресслужба ООН.

Він нагадав, що зернова ініціатива забезпечила безпечне проходження понад 32 мільйонів тонн продовольчих товарів з українських портів.

Генсек ООН також частково оприлюднив лист, якого раніше надсилав російському президенту Володимиру Путіну з пропозицією зберегти Чорноморську ініціативу. Серед іншого, Гутерріш підтвердив, що ООН була посередником в обговоренні пропозиції щодо надання рф можливості відновити доступ до SWIFT».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«рф виділила питання доступу Россільгоспбанку до SWIFT як ключовий фактор, що впливає на її рішення. У зв’язку з цим ООН нещодавно виступила посередником в обговоренні з Єврокомісією конкретної пропозиції щодо надання можливості Россільгоспбанку відновити доступ до SWIFT», – йшлося в листі.

Після рішення рф вийти з зернової угоди Гутерріш зауважив, що «ми будемо зосереджені на пошуку шляхів до рішень».

Минулого тижня агенція Reuters з посиланням на джерела повідомила, що Антоніу Гутерріш запропонував путіну продовжити зернову угоду на кілька місяців, щоб дати час Євросоюзу підключити дочірню компанію Россєльхозбанку до SWIFT.

17 липня – в останній день дії чинної угоди – Кремль заявив про припинення дії зернової угоди і повернення до реалізації чорноморських домовленостей, як тільки російська частина зернової угоди буде виконана.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Угода, відома як Чорноморська зернова ініціатива, була укладена окремо росією та Україною з ООН та Туреччиною у Стамбулі у липні 2022 року. Потім її кілька разів продовжували.

Москва заявляла, що за час дії зернової угоди не було відправлено жодного судна з російськими добривами. Крім того, Москва наполягала на підключенні Россільгоспбанку до системи міжбанківських платежів SWIFT.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності