Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Як звільнитися з війська

Чи можливе дострокове звільнення з військової служби під час мобілізації? Якщо так, то хто має право на таке звільнення? Ці питання останнім часом все частіше задають командуванню військових комісаріатів області численні родичі військовиків, призваних на військову службу під час мобілізації. Воно й логічно: з загостренням ситуації у зоні проведення антитерористичної операції рідні і близькі все більше переживають за життя і здоров’я тих, кому в силу виконання службових обов’язків доводиться нести нелегку службу у проблемних регіонах. Та й чоловічі руки у родині ніколи не є зайвими, особливо якщо з призовом чоловіка, сина чи батька до війська у родині склалися тяжкі сімейні обставини.

Як повідомили нам у Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті, з оголошенням мобілізації у країні настав так званий особливий період, а отже і порядок проходження військової служби та звільнення зі служби в цей час – особливий.

Так, Положення про проходження військової служби у Збройних Силах України, затверджене Указом Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153/2008, зокрема його пункт 252, підпункт 2, передбачає, що у разі оголошення мобілізації «усі військовослужбовці, які перебувають на цей час на військовій службі у Збройних Силах України, звільненню в запас не підлягають, за винятком військовослужбовців-жінок, які мають дітей віком до 16 років (такі військовослужбовці-жінки можуть продовжувати військову службу тільки за власним бажанням)».

Разом з тим, не все так безнадійно, як здавалося б. Так, 7 червня цього року набрав законної сили прийнятий Верховною Радою України 20 травня 2014 р. Закон України № 1275-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації». Поміж іншим Закон вносить зміни до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу». Зокрема, статтю 26 Закону доповнено частиною 8, спеціально присвячену підставам для звільнення військовослужбовців з військової служби під час дії особливого періоду.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Відповідно до вказаних законодавчих новацій під час проведення мобілізації з військової служби звільняються: військовослужбовці-жінки, які мають дитину (дітей) віком до 16 років (якщо, звісно, вони, як було сказано вище, не висловили бажання продовжувати військову службу); військовослужбовці, які на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії визнані за станом здоров’я, непридатними до військової служби в мирний час та обмежено придатними у воєнний час в разі, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу; ті, кого позбавили військового звання в дисциплінарному порядку; особи, стосовно яких набрав законної сили обвинувальний вирок суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання; в зв’язку із сімейними обставинами та з інших поважних причин; у зв’язку з проведенням організаційних заходів у порядку, визначеному Генеральним штабом Збройних Сил України, за умови завершення виконання визначених завдань і нарешті через службову невідповідність, але виключно осіб рядового, сержантського і старшинського (крім прапорщиків, старших прапорщиків, мічманів, старших мічманів) складу у разі невиконання службових обов’язків.

При цьому Закон визначає вичерпний перелік «сімейних обставин та інших поважних причин, які можуть бути підставою для звільнення військовослужбовця зі служби. Це, зокрема, виховання матір’ю (батьком) – військовослужбовцем, яка (який) не перебуває у шлюбі, дитини або кількох дітей, які з нею (з ним) проживають, без батька (матері); утримання матір’ю (батьком) – військовослужбовцем, яка (який) не перебуває у шлюбі, повнолітньої дитини віком до 23 років, якщо вона (він) є інвалідом I чи II групи; необхідність постійного стороннього догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії для осіб віком понад 18 років чи лікарсько-консультативної комісії для осіб до 18 років; наявність у військовослужбовця трьох і більше дітей.

Як бачимо, законодавець з невідомих нам причин не вважає достатніми для звільнення з військової служби такі сімейні обставини, як необхідність догляду за хворими батьками, дідом, бабою, іншими родичами та близькими (навіть якщо вони інваліди і потребують стороннього догляду), а хвороба дружини (чоловіка) та дітей, а також необхідність постійного стороннього догляду за ними повинні підтверджуватись відповідними висновками МСЕК (для повнолітніх членів родини) або ЛКК (для дітей віком до 18 років).

Отже, якщо так сталося, що ви чи близька вам людина перебуває на військовій службі і у нього є якісь із перелічених вище обставин, то у такому випадку є необхідність звернутися до районного (міського) військового комісаріату, де вам підкажуть, які документи потрібно подати і допоможуть залагодити усі необхідні у таких випадках формальності.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За відсутності ж перелічених у Законі підстав вам нічого не залишається, як очікувати на Указ Президента України про демобілізацію…

Наш кор.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності