Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Яремча: тиждень без «мобільного» – чи зроблено уроки?

mobilКурортна «столиця» Прикарпаття – місто Яремча опинилось на минулому тижні у центрі уваги чи не усіх українських та багатьох закордонних засобів масової інформації.

На жаль, цього разу причиною такої уваги до маленького містечка стали не його туристичні принади, а радше навпаки. Справа в тому, що місто майже тиждень змушене було існувати без однієї з головних зручностей сучасності – стільникового зв’язку. Причому не з вини мобільних операторів, а з ініціативи громади міста, точніше її повноважних представників – депутатів Яремчанської міської ради.
Останні ще 26 вересня ухвалили на своїй двадцятій сесії рішення № 362-20/2013, яким по суті заборонили функціонування стільникового зв’язку на території власне міста Яремчі.
Рішенням, зокрема, вимагалося від керівництва Яремчанської центральної міської лікарні до 1 жовтня 2013 року розірвати договір оренди нерухомого майна (земельної ділянки під вежею базової станції) з ПрАТ «МТС» та договір надання послуг з утримання майна з ЗАТ «Київстар Дж.Ес.Ем.», а від керівництва обох вказаних мобільних операторів – до 1 січня 2014 року демонтувати належне їм телекомунікаційне обладнання на території міської лікарні.
На виконання цього рішення обидва оператора 30 жовтня вимкнули своє обладнання, внаслідок чого без мобільного покриття залишилась територія, на якій проживають 8 тисяч людей. Щонайменш половина з них користується мобільними телефонами. І це лише мешканці міста. Додайте до цієї цифри численних туристів, а ще той факт, що саме на цій території розташовані більшість адміністративних установ Яремчанської міськради, заклади охорони здоров’я, правоохоронні структури, банки, в окремих з яких здійснення деяких операцій можливе тільки за наявності мобільного телефона… і маєте яскраву картину того інформаційного колапсу, в якому опинилося місто, яке протягом довгих років залишалося одним з центрів туристичного «паломництва» на всьому пострадянському просторі.
«Місто фактично паралізовано – банки, магазини швидка…», – характеризував ситуацію, яка склалася у Яремчі за відсутності мобільного зв’язку міський голова Василь Онутчак.
З його слів, базові станції мобільних операторів з’явилися на території Центральної міської лікарні в 2005 році. Тоді ще керівництво лікарні мало повноваження укладати договори оренди землі.
Протягом тривалого часу антени над лікарнею нікого не турбували. Питання про їх демонтаж почало мусуватись лише з лютого цього року. Було утворено ініціативну групу, до якої увійшли кілька відомих у місті людей, зокрема: місцевий адвокат Любомир Ільчук, голова ГО «Воля» Любомир Клим’юк, директор сувенірного ринку Віталій Квітчук, директор Делятинського держлісгоспу Іван Симчич та інші. Учасники ініціативної групи стверджують, що робота ретрансляторів негативно впливає на здоров’я людей – як пацієнтів лікарні, так і мешканців прилеглої території. З їх слів, опромінення, що виходить від антен, спричиняє онкологічні захворювання у мешканців, головні болі у людей, в тому числі у деяких пацієнтів лікарні. При цьому учасники групи заручились підтримкою кількох онкохворих з числа місцевих мешканців. Підтримують їх і деякі лікарі. Зокрема, як стверджує пан Онутчак, персонал лікарні поділився надвоє: одні переконані, що робота антен дійсно шкодить здоров’ю людей, інші ж вважають, що жодної загрози немає.
На користь останніх говорять і результати замірів, що робилися представниками Державної санітарно-епідеміологічної служби і які показали, що рівень випромінювання обох базових станцій не перевищує норми і здоров’ю не шкодить. Разом з тим, як стверджує міський голова брати участь у вказаних замірах представники ініціативної групи відмовились.
За словами В.Онутчака, своєрідним поштовхом до активізації «антимобільних» настроїв яремчанців став демонтаж базової станції мобільного зв’язку у сусідньому з Яремчею селищі міського типу Делятин. Там вежу було демонтовано через те, що серед мешканців розташованих поруч будинків було зафіксовано кілька випадків захворювання на онкологічні хвороби. Після демонтажу делятинської антени серед яремчанців пішла чутка, що задля компенсації покриття в Делятині було збільшено потужність антен на території Яремчанської лікарні.
Чи не найбільше стан «безмобільності» вдарив по розташованих у місті закладах відпочинку та власниках зелених садиб. Адже відсутність стільникового зв’язку створила суттєві незручності для туристів і вони замість яремчанських готелів та садиб кинулися шукати собі відпочинок у прилеглих селах – Микуличині, Татарові, Поляниці тощо, де мобільний зв’язок діє без проблем, або ж і взагалі відмовляються від поїздок на Яремчанщину. Відтак, до міськвиконкому, – говорить пан Онутчак, – вже надійшла ціла низка звернень з проханням відновити роботу вежі від представників численних відпочинкових закладів міста.
Під загрозою опинилося також наповнення міського бюджету, що, як стверджує мер, і без того є на дві третини дотаційним. Місто збирає лише 17 мільйонів гривень, в той час, як 32 мільйони гривень отримує з Центру.
На противагу супротивникам вежі свою ініціативну групу створили і ті, хто виступає за негайне відновлення роботи базової станції. Вони ініціювали збір підписів під відповідною резолюцією і вже зібрали їх чимало.
Ні. Звісно ж компроміс шукати намагалися. Так, зі слів міського голови, представникам мобільного оператора було запропоновано 12 ділянок у різних районах міста. Втім, усі вони були забраковані або через те, що не відповідали технічним вимогам мобільного зв’язку, або ж через протест мешканців прилеглих вулиць та присілків.
«Розрулити» ситуацію вдалося лише в результаті круглого столу, який спеціально засідав з метою вирішення даного питання в понеділок, 4 листопада, на базі Яремчанського міського будинку культури.
До участі у заході були запрошені представники обох ініціативних груп, власники зелених садиб та інших відпочинкових закладів, представники мобільних операторів, депутати, громадськість.
Як повідомив «ЗЛ» депутат Івано-Франківської обласної ради Віктор Неміш, який також взяв участь у роботі круглого столу, в підсумку засідання представники мобільних операторів погодилися перенести свої базові станції на розташовану поблизу міста гору Маковицю. До того ж часу міська рада призупиняє дію свого рішення від 26 вересня, про яке йшлося вище. Відтак, за повідомленням деяких ЗМІ, вже станом на 19.00 годину 4 листопада роботу базових станцій було відновлено.
«Мобільні оператори трохи понагліли, – зазначив депутат, – люди їм кажуть: «ну перенесіть вишки», а вони: «ми Київстар» – ми будемо судитися». Втім, врешті-решт компроміс було досягнуто.
Чи дійсно проблему знято раз і назавжди і чи дійсно виконають сторони взяті на себе зобов’язання – покаже час.

Сергій Білий

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності