Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Ідентифікаційний тепер у телефоні і обов’язковий ID-паспорт із паперовим додатком, – діджеталізація (йїм)

Кабінет міністрів України планує ближчим часом перевести всі українські паспорти на ID-картки, також тепер уже зовсім скоро не доведеться з собою тягати папірець із податкової з ідентифікаційним кодом.

І так, перше:

Тепер, замість того, щоб вклеювати фотографію у звичну книжечку, доведеться оформлювати пластикову ID-картку. Такі зміни до законодавства пропонує Кабмін і вже зареєстрував у Раді законопроєкт.

Позбавляти паперових книжечок будуть поступово: у 25 і 45 років. Це затвердять відповідним законом. Законопроект вже зареєстрований в парламенті. Якщо його ухвалять, то усі паперові паспорти у формі книжечки матимуть термін дії. Коли він скінчиться, треба буде оформити пластикову ID-картку.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Пані Світлана працює в банку. З практики роботи з клієнтами знає, скільки незручностей виникає з пластиковими паспортами. Не скрізь вони є повноцінними без паперового витягу про реєстрацію.

“Якщо його не заламінувати, то він стане непридатним за кілька місяців. Якщо заламінувати, то як носити цей лист А4. Якщо місце реєстрації змінюється, то відстежити це складно. У паспорті ми відразу хронологію бачимо. Тут в паперовому носії це складно”, – говорить пані Світлана.

Крім того, вона невдоволена, що і їй доведеться отримати ID-картку.

Наразі коштує ID-картка на заміну паспорта зразка 1994 року 745 гривень. Якщо треба оформити терміново – це плюс 113 гривень.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Наступне:

Проте тепер не доведеться носити із собою інший папірець (хоча і втричі менший першого за розміром).

Українцям скоро не потрібен буде паперовий індивідуальний податковий номер, адже його електронна версія з’явиться у додатку “Дія” окремим документом.

Як пояснив віцепрем’єр і міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Telegram, його можна буде надіслати держорганам через QR або пуш-повідомлення.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Вчора Верховна Рада ухвалила зміни до податкового кодексу, тим самим проклавши шлях до легалізації електронного ІПН (податковий номер, який ми всі тягаємо за собою на папірчику). Він скоро буде у “Дії”, окремим електронним документом, який легко шериться через QR та пуш-повідомлення будь-якому держоргану”, – написав Федоров.

Міністр додав, що чекає моменту, коли зможе спалити “життям-пошарпаний шматок паперу”.

Паперовий податковий код стане електронним Telegram Федорова

Також на сайті Мінцифри повідомляється, що ці ж зміни стосуватимуться коду на ID-картці та свідоцтва про народження. Вони будуть мати таку ж юридичну силу, як і довідка.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тому українці зможуть пред’являти будь-який з зазначених документів для надання даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків. Це дозволить ліквідувати використання довідки з номером платника податків, яка сьогодні є найпопулярнішою серед українців – оформлено понад 40 млн таких довідок.

Реєстраційний номер облікової картки платника податків – індивідуальний десятизначний унікальний код платника податків в Державному реєстрі фізичних осіб , тобто особистий номер для обліку в фіскальних органах для сплати податків та інших обов’язкових платежів.

Оформити картку платника податків, внести зміни (зміна прізвища чи ім’я тощо) до ІПН чи отримати дублікат можна в ДПІ за місцем проживання чи за місцем отримання доходів. Термін видачі ідентифікаційного кода чи дубліката, перевипуск чи внесення змін до картки – 5 днів. Послуга надається безкоштовно.

Ідентифікаційний номер присвоюється особі один раз та не змінюється протягом життя. У разі зміни даних про особу сам ІПН не потрібно міняти – слід внести зміни в дані щодо платника податків, звернувшись до податкової інспекції з відповідним документами.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаємо, 6 лютого Міністерство цифрової трансформації презентувало свій мобільний додаток “Дія”, який дозволить українцям користуватися багатьма державними послугами за допомогою смартфонаМи розповідали, як його скачати та встановити.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності