Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Ігор Уманський: Я ЙДУ У ПОЛІТИКУ! – значить СКОРО ДОСТРОКОВІ, але які: до ВР чи президентські?..

Вчора, у суботу 14 серпня, Ігор Уманський презентував у Києві нову політичну силу (партію), що можна розцінювати, як незабаром починається велика гра…

Я йду в політику!

 Це офіційне рішення, про яке я оголосив сьогодні на форумі “Національна економічна політика”.

Україна зараз має унікальний шанс перетворитися з периферійної країни на країну-лідера. У нас є реальна можливість створити диво своїми руками, та “простими рішеннями” тут не обійтися – потрібна інша економічна парадигма, а це потребує системної злагодженої роботи людей, що мають професійний досвід та інституційну пам’ять.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Саме тому я відчуваю обов’язок об’єднати команду, та змагатися за можливість перевести Україну до нової економічної парадигми та заможного майбутнього. Я працюватиму, щоб створити Україну, в якій хочеться жити, і, якщо ви поділяєте мої прагнення і цінності, закликаю вас долучатися до моєї роботи!

Загалом фінансист і політик пропонує Україні справжню стратегічну платформу “Національна економічна політика”, скорочено НЕП, яку презентував ще у травні ц.р.. Але тоді це ще була проба. Ось, що він тоді казав:

До цієї події ми з однодумцями йшли багато місяців, відтоді, як я пішов з посади радника голови Офісу Президента України.

Нажаль, я не побачив з боку чинної влади запиту на сильну державницьку позицію, спрямовану на виведення України з глибокої економічної та цивілізаційної кризи.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Натомість, я знайшов такий запит у пересічних українців. У різних регіонах я зустрічав однодумців, які визнають, що Україна має всі передумови для перетворення на сучасну успішну європейську країну.

Ми маємо всі необхідні види ресурсів та вигідне географічне розташування. А головне, у нас є потужний кадровий потенціал. Є фахові люди в різних галузях. Ці люди знають, що саме треба робити, та готові інвестувати свій час і досвід задля того, щоб Україна нарешті почала розвиватись.

Щоб перетворити цей потенціал на реальний успіх України, потрібно лише забезпечити професіоналам умови та надати їм реальні повноваження. Чинна влада не наважилась на такий сміливий крок. Ось чому ми вирішили працювати на майбутнє – напрацьовувати дієві рекомендації та дорожні карти змін, які здатні дати справжній, а не вигаданий ефект.

Яку роль гратиме в цьому процесі Ігор Уманський?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як досвідчений держслужбовець я здатен перетворити хороші ідеї на реальні зміни. Як колишній міністр фінансів я знаю, де взяти на це фінансовий ресурс. Як громадянин України я хочу зробити нашу країну успішною.

Чому НЕП?

Ідеологічно платформа базується на класичному підході до формування економічної політики в державі – економічному націоналізмі.

Суть економічного націоналізму полягає в наступному: щоб стимулювати розвиток економіки і створення робочих місць, держава визначає та максимально підтримує пріоритетні напрямки через створення точок зростання. Україні необхідно відмовитись від принципу “ринок сам все врегулює” і перейти до політики стимулювання, до створення реальних можливостей, а не потенційних.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Політика стимулювання – це свідома підтримка економіки з боку держави задля економічного зростання. Для такої підтримки можуть використовуватися різні інструменти: тарифні та нетарифні методи, квоти, податкове і митне стимулювання, пряме бюджетне фінансування, пільговий доступ до ресурсів тощо.

Економічна парадигма змінюється в усьому світі. Від ліберальних підходів та ідеї вільного ринку відмовились навіть її ідеологи, визнавши, що такий підхід не спрацьовує. Розвинені країни вдаються до політики максимального протекціонізму та захисту власного виробництва. США вже давно просуває принцип “купуй американське” та відкрито веде торгові війни зі своїми конкурентами. Європа втілює масштабний проект Green Deal, який встановить екологічні обмеження на доступ до європейських ринків.

За таких умов для України смертельно небезпечно обирати інший шлях – ми не здатні конкурувати у неконкурентних умовах. Ми маємо безліч проблем, які вільний ринок за 30 років так і не врегулював, та й не міг врегулювати – некерований хаос здатен лише знищувати. В цьому всі ми переконались: промисловий потенціал знищено; освіта, медицина, культура, спорт тощо – у занепаді; в країні демографічна криза на фоні старіючої нації та мільйонів “заробітчан” серед молоді. Україна перетворилася на найбіднішу країну Європи.

У поточній ситуації лише свідома політика держави щодо стимулювання економічного зростання може змінити ситуацію в Україні та створити економічну базу – “піч”, яка буде давати енергію державі. Лише тоді ми будемо мати можливість підвищувати соціальні стандарти, збільшувати фінансування військової сфери, медицини і освіти.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Але пріоритетом є розвиток виробництва в Україні. Неважливо, це виробництво товарів чи послуг. Максимальна додана вартість та робочі місця повинні створюватись всередині країни.

Для чого і для кого створюється платформа НЕП?

Інтелектуальний капітал – одна з найважливіших складових успішної команди. В державному управлінні є дуже багато різних сфер, які потребують знань високого експертного рівня.

Платформа “Національна економічна політика” покликана об’єднати людей, які мають досвід, знання та бажання змінювати Україну“.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаємо:

Ігор Іванович Уманський народився 1975 року у місті Прип’ять на Київщині. Він – український економіст, політик, в.о. міністра фінансів України після відставки Віктора Пинзеника. Міністр фінансів України з 4 березня по 30 березня 2020 р.

Закінчив Київський економічний університет. Економіст, магістр ділового адміністрування. Кандидат економічних наук.

Січень 1997 — листопад 1998 — провідний, головний спеціаліст відділу інфраструктури інвестиційної діяльності та міжнародної інвестиційної співпраці Національного агентства України з питань розвитку та євроінтеграції.
Листопад 1998 — січень 2000 — експерт служби віце-прем’єра України з питань економіки.
Лютий — червень 2000 — заступник керівника групи радників міністра економіки.
Червень 2000 — вересень 2001 — керівник департаменту структурної політики Мінекономіки.
Вересень 2001 — вересень 2003 — заступник держсекретаря Міністерства економіки та євроінтеграції.
Червень 2004 — червень 2005 — директор департаменту по роботі з проблемними банками генерального департаменту банківського нагляду Національного банку України.
Серпень 2005 — жовтень 2006 — заступник голови правління ВАТ «Укртранснафта».
Травень — листопад 2007 — заступник голови Державної іпотечної установи.
Листопад 2007 — січень 2008 — заступник голови Держагентства з інвестицій та інновацій.
9 січня 2008 — 11 березня 2010 — перший заступник міністра фінансів.
8 квітня 2009 — 11 березня 2010 — в.о. міністра фінансів України.
8 жовтня 2014 — 30 грудня 2015 — перший заступник міністра фінансів України.
З 2016 по 2019 рік був радником Президента України.
З 12 березня 2020 був членом Національної інвестиційної ради.
З 13 березня по 7 квітня 2020 року був членом РНБО.
З 5 по 30 березня 2020 був Міністром фінансів України в уряді Дениса Шмигаля. Одним із завдань, які перед ним ставив Президент, було наведення порядку на митниці і в податковій.
З квітня по листопад 2020 року був радником керівника ОПУ Андрія Єрмака.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На посаді міністра фінансів Уманський запропонував ряд рішень, щоб не допустити дефолту України і утримати баланс економіки. Одним з інструментів, запропонованих Уманським, стала націоналізація системних банків, банкрутство яких могло стати серйозним економічним і емоційним тригером паніки на ринку.

Будучи першим заступником міністра фінансів Наталії Яресько, Уманський відповідав за сферу публічних фінансів. Він провів ряд змін в податковому та бюджетному законодавстві, в тому числі підготував нормативно-правову базу для бюджетної децентралізації.

Після початку тимчасової окупації Криму і початку війні на Донбасі, Уманський запропонував для стабілізації фінансової сфери використовувати ті ж жорсткі інструменти, що й 2009 року. 2014 року Уманський пропонував націоналізувати Приватбанк, який був приватизований 2016 року.

5 березня 2020 року Уманський став Міністром фінансів. В умовах пандемії коронавірусу і рішення влади ввести жорсткий карантин Уманський ініціював створення стабілізаційного «ковідного» фонду як інструменту швидкого реагування для забезпечення медичної сфери всім необхідним для боротьби з пандемією.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

30 березня 2020 року Уманського було звільнено з посади міністра фінансів, який дізнався про це з преси. На думку Уманського, причиною відставки стала його спроба звільнити голів податкової та митної служб.

Після відставки з посту Міністра фінансів 30 березня, Уманський заявив про найбільшу схему мінімізації податків, так званого «скручування ПДВ», в результаті чого держава втрачає щомісяця близько 4.5-5 млрд грн. Матеріали про корупційні схеми Уманський передав в СБУ і Генпрокуратуру. У квітні 2020 по заявою Уманського в ВР була створена ТСК, яка підтвердила факти, на які вказував Уманський.

13 листопада 2020 р. Уманський заявив про масштабну корупційну схему у «Великому будівництві» (проєкт Зеленського) і про існування картельної змови. Ця новина викликала резонанс, оскільки, за словами Уманського, масштаби крадіжок на будівництві доріг становили близько 40 млрд грн. І ця сума дорівнювала тій, що була виділена на дороги з ковідного фонду.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності