Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Індексація та пенсії у 2024:

У 2024 році поновлюється право працівників на проведення індексації заробітної плати.

Про це інформує Східне міжрегіональне управління Держпраці.

Так, статтею 39 Закону «Про Державний бюджет України на 2024 рік» визначено, що обчислення індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення провадиться наростаючим підсумком, починаючи з 1 січня 2024 року.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Відповідно до Постанови КМ № 1078 підвищення грошових доходів громадян у зв’язку з індексацією здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому офіційно опубліковано індекс споживчих цін, що публікується Держстатом не пізніше 10 числа кожного місяця.

Тобто базовим місяцем нарахування індексації зарплати буде грудень 2023 року, оскільки нарахування індексації відновили з 1 січня 2024 року. Якщо ж у січні буде підвищено заробітну плату, то базовим місяцем вважатиметься січень 2024 року.

Нагадуємо, у 2023 році роботодавці були звільнені від обов’язку індексувати заробітну плату. Це було передбачено пунктом 3 Прикінцевих положень Закону «Про Державний бюджет України на 2023 рік, який призупинив дію Закону «Про індексацію грошових доходів населення» у 2023 році.

Кому та на скільки підвищать пенсійні виплати

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що у 2024 році середня пенсія в Україні має зрости до 6 тис. грн. Зараз середня пенсія в Україні — 5 311 грн.

Як буде проводитись індексація пенсій у 2024 році

Індексація пенсій в Україні зазвичай відбувається у березні. В уряді хочуть, щоб солідарна пенсія для українців становила 30% від середнього заробітку.

Прем’єр на засіданні уряду наголосив, що Кабмін має на меті впровадити коефіцієнти та бали, які дозволять людям з однаковими умовами виходу на пенсію отримувати однакову пенсію й однакову індексацію.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Зауважимо, що є ризики для проведення індексації у березні.

За словами міністерки соціальної політики Оксана Жолнович, можливо не вдасться провести індексацію пенсій, якщо існуватимуть ризики недоотримання міжнародної допомоги.

При цьому очільниця Мінсоцполітики зауважила, що є ще додаткові соціальні виплати: допомога малозабезпеченим, ВПО тощо, які фінансуються нашими міжнародними партнерами. Але наприкінці року Мінсоцполітики уклало угоду INSPIRE зі Світовим банком на майже $2 млрд, і ці кошти на перші місяці покриють базові соціальні видатки.

Оксана Жолнович запевнила, що відповідні категорії осіб не залишаться без необхідних коштів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Кому з пенсіонерів проіндексують пенсії у 2024

За словами голови уряду Дениса Шмигаля, у 2024 році будуть проіндексовані всі пенсії.

На скільки підвищать розмір пенсій у 2024 році

Раніше заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак заявила, що підвищення пенсій залежатиме від рівня інфляції та середньої зарплати.

– Розмір індексації та темпи зростання середньої заробітної плати є двома показниками, які визначають розмір індексації відповідно до закону. Про це можна буде говорити на початку 2024 року після надходження статистичних даних за 2023 рік, – наголосила заступниця голови Мінсоцполітики.

Зауважимо, що індексація пенсій залежить від прожиткового мінімуму, який теж зросте у 2024 році.

Згідно з проєктом держбюджету-2024, прожитковий мінімум становитиме 2 920 грн. Таким чином, мінімальна пенсія зросте до 2 361 грн. Зараз вона становить 2 093 грн. Тобто на 268 грн.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Середня пенсія у 2023 році становить 5 311 грн. Як зауважив Денис Шмигаль, у 2024 році вона становитиме 6 тис. грн.

У проєкті держбюджету також прописане підвищення розміру мінімальної заробітної плати:

  • до 7 100 грн з 1 січня,
  • до 8 тис. грн з 1 липня.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності