Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Іспити із кібербезпеки для чиновників хоче запровадити СБУ

Значна частка ворожих кіберпроникнень пов’язана із людським фактором, тому в Україні, можливо, потрібно запровадити екзамен із кіберграмотності для чиновників та працівників об’єктів критичної інфраструктури. Таку думку журналістам висловив начальник Департаменту кібербезпеки Служби безпеки України Ілля Вітюк.

“Значна частка проникнень – це людський фактор. Можливо, з часом необхідно буде робити якісь екзамени для чиновників з кібербезпеки. Адже якщо ти займаєш певну посаду, то елементарні речі потрібно знати, – каже начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

Зі свого боку СБУ робить багато для покращення рівня кіберграмотності у держустановах та на важливих об’єктах: проводяться інструктажі, надсилаються рекомендації. Однак деякі люди, зокрема, і працівники держструктур, досі ставлять паролі типу “12345” чи “qwerty” або використовують один пароль для всіх акаунтів.

“Для покращення рівня кіберграмотності ми постійно проводимо різні інструктажі і навчання. Надсилаємо свої рекомендації до об’єктів критичної інфраструктури, розширюємо їх, описуємо, що і як робити. Особи, які відповідають за кібербезпеку у різних відомствах далі ознайомлюють працівників із цими рекомендаціями. Щоб як мінімум всюди була двофакторна аутентифікація, щоб відбувалась постійна зміна паролів – там є ще ціла низка речей, більш глибоких, які потрібно постійно робити. Тобто зі свого боку ми працюємо над цією проблемою. Але, на жаль, тисячі людей, чиновників досі можуть стати об’єктом кібератаки і в подальшому через них можна потрапити далі і глибше. Тому дуже важливо нести цю культуру в маси”, – додає Вітюк.

Ілля Вітюк нагадав, що освітня діяльність – не є основним завданням СБУ. Сьогодні весь фокус спецслужби на війні, захисті, а також відбитті кібератак. Очільник Департаменту кібербезпеки СБУ порадив українцям дивитись курси з кіберграмотності від Мінцифри, а профільним міністерствам – провести відповідні освітні заходи.

“З іншої сторони ми ж не Міністерство освіти і науки. Ми ведемо насамперед більше превентивну діяльність, інформуємо і Кабінет Міністрів, і відповідні міністерства і відомства. У Міністерства цифрової трансформації є корисні освітні програми, які навчають кіберграмотності. Але ж люди повинні зайти і подивитись їх. Сьогодні весь наш фокус – це війна і наша перемога, тому всі зусилля ми спрямовуємо саме туди. Зараз дуже багато нагальних речей, які вимагають від нас оперативної реакції: це і проникнення, і захист, і безпосередньо відбиття кібератак, і інформаційних атак і таке інше. Тому сподіваюся, що відповідна робота щодо поліпшення рівня кіберграмотності буде проведена на об’єктах критичної інфраструктури та відповідними профільними міністерствами.” – наголошує Вітюк.

Нагадаємо з 2020 року кількість ворожих втручань у кіберпросторі України зросла із 800 до понад 4500 на рік. СБУ заявила, що число і масованість кіберінцидентів збільшується дуже активно. Однак більшість кібератак нейтралізують на початкових стадіях.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності