Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

Історія подій у Мукачево очима Швейка

Сьогодні, коли читач уже черговий раз втомився від переповнених насиллям, корупцією і божевільними реформами новин, до його уваги на шпальтах «Невідомої історії» пропонуємо гумористичну статтю з елементами реальності щодо останніх подій у Мукачево. Такими як би їх описав сусідньої до Закарпаття Чехії солдат Швейк чи його автор Ярослав Гашек, якщо б вони жили у наші дні…

До уваги читача стаття «Увага! АТО на Закарпатті! Хроніка подій», що була опублікована на сайті «Варошська суєта»:

АТО на Закарпатті, Початок:
Телефонна розмова між військовим комісаром Закарпаття та Міністром оборони:
Міністр (М): Доброго здоров’я, пане полковнику!
Комісар (К): Йо-йой, пане фивнику! Штом радий, ош ісь те ня не втрафили з пам’яти! А й вам вшиткого бізую, би сь те вшитко бировували, ай валовшні дітваків справити а й до сто году!
М: …Я нічого не зрозумів, це полковник Васильцюн?
К: Ай, Ай, Пішіті-бачі, айбо годні сь-те ня гойкати Йончійом.
М (явно спантеличений): Пане полковнику, вимагаю негайно і по формі доповісти оперативну обстановку в регіоні!
К: Пак за што на ня си миригуєте, вшитко туйки дубрі а й в ордерови. Єдно што Москаль прийшов у фивник-хижу обласну, та й типирки піло буде балахристям вшитким.
М: Бл…, нічого не розумію вас, які москалі, куди прийшли?
К: Йшто бачіку, йсе сьте не чули? До фрасової каріки, тай се вшиткі канали вимітували, ги коли ся в варошови суєта трафила! Та маскаль типирки в області май читавий фивник!! Нись уповів ош чилядь свою в область приведе, тай шлях наглий трафить контрабандіштув до єдного!
М (чухає потилицю): Москалі ввійшли в область і стягують сили?
К: но ай годно й так мош повічи, а я што не се уповів?
М: що ж ви раніше мовчали!
Міністр кидає слухавку, стирає піт з чола, нервово жме червону кнопку на столі, і набирає телефон № 1:
• Пане Верховний Головнокомандувач! Як тільки що повідомив місцевий комісар – росіяни вторглись на Закарпаття і стягують сили!
• Негайно розпочати АТО в регіоні!

АТО на Закарпатті, День 1
(Щоденний звіт керуючого спецоперацією Міністру оборони)
Шановний пане міністр! Повідомлення про вторгнення ворога було направлено командуванням у всі військові частини західного регіону. Поступила команда вирушати в Закарпаття. Особовий склад піднято по тривозі, солдати вишткувались на плацу, але далі справи не пішли… Вся справна техніка вже давно на сході.
Близько п’ятсот бійців вирушили електричкою та автобусами, в інших не всистачило коштів на квитки.
Воїнам видали автомати, але задля забезпечення безпеки мирного населення і уникнення надзвичайних ситуацій – патрони залишилися у військових частинах.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

his2АТО на Закарпатті, День 2
Підрозділи, які приїхали електричкою (Львів – Ужгород) довелося терміново евакуювати. На залізничному вокзалі Мукачева наші воїни зустріли ВЖИВУ персонаж місцевого героїчного епосу – Йовбака Миколу.
Під час тисняви і масової давки в лавах відступаючих колонами бійців постраждало близько 40 солдат. Воїнам, що організовано відступили до міста Львів зараз надається кваліфікована психологічна допомога.
Постраждалим у тисняві під час втечі від Йовбака присвоєно статус учасників бойових дій, травмованим – статус інвалідів війни. Нащастя, загибелі людей вдалося уникнути.
Задля уникнення подібних ситуацій у майбутньому, Йовбаку було придбано тижневий тур на курорти Болгарії. Аналітики штабу АТО, радять бути готовими до капітуляції збройних сил Болгарії та входження її території до складу міста Мукачево.

АТО на Закарпатті, День 3
Бійці що залишились в регіоні постали перед проблемою повної відсутності бойової техніки та озброєння. Командуванням було прийнято міри, ми звернулися до відомих меценатів та волонтерів, які побажали залишитись невідомими. Проте, просимо прилюдно оголосити подяку цим поважним громадянам під творчими псевдонімами: Блюк, Осел, Кобила, Трактор, Япончик, Чалий, Слон, Хімік і Кастет.
Завдяки допомозі меценатів, бійці АТО в регіоні тепер мають: 18 бронетранспортерів типу Кугуар, 24 БТР‑80, 16 самохідних артилерійських установок, 4 вертольоти Мі‑8, 3 літаки-винищувачі СУ‑27, крупнокаліберні кулемети та автоматичні гранатомети з розрахунку по 2 на одного бійця. Від пропозиції мецената під псевдонімом «Блюк» про благодійну допомогу у вигляді чотирьох ракет СС‑300 «САТАНА» з ядерними збоєголовками, командування АТО на Закарпатті відмовилось, через відсутність спеціалістів з обслуговування.

АТО на Закарпатті, День 4
Після озброєння військовослужбовців постала проблема їх харчування. Вирішуючи вказану проблему офіцери АТО Закарпаття були направлені в с. Ключарки на пельменну фабрику. Тестуючи продукт, бійцями було отримано перший показник у боротьбі з бандитизмом в краї.
Зокрема, сержант Чуприло скуштувавши пельмені заявив «Я балдію від цих пельмешок». З чого нашими штабними аналітиками було зроблено висновок, що в пельменях наявні наркотичні засоби. Майно фабрики було арештовано, як нарколабораторія. А запас продуктів знищено військовослужбовцями (шляхом їх утоплення в ємностях з водою, які піддавались термовпливу у спосіб кипятіння, та подальшого направлення до органів травної системи бійців, де наркотичні засоби ліквіловувались під дією шлункової кислоти)

АТО на Закарпатті, День 5
Солдатам була поставлена бойова задача по вияву контрабанди цигарок. Проте, на безпосередньо на кордоні жодних цигарок ми не виявили.
Вихід із ситуації знайшов сержант Чуприло, який зупинив на в’їзді до Мукачева три фури з цигарками різних марок. В ході цієї спецоперації наших мужніх бійців намагався дезінформувати власник каміонів.
Йому була підготовлена дуже хитра легенда про те, що в Мукачеві немає жодного кордону з іншими державами, ніби-то тому цигарки не можуть бути контрабандою.
Але наші бійці на провокації не піддалися. Контрабандні цигарки було вилучено та знищено шляхом їх спалювання при триманні одного з кінців цигарок в щелепах кожного з відважних солдат.

АТО на Закарпатті, День 6
Сьогодні нашими мужніми військовослужбовцями було виявлено підпільний цех з виробництва фальсифікованої мінеральної води.
Зокрема, сержант Чуприло спіймав в Ужгороді трьох циганів (без певного місця проживання) які переховувались неподалік сміттєзвалища. Вказані цигани були затримані під час збирання пластикової тари від мінеральної води.
При затриманні цигани застосували хімічну зброю у вигляді бойових отруйних запахів немитого цигана. Проте, відважний сержант Чуприло застосував свої портянки, що дозволило перебити запах циганів та затримати останніх.
Затриманими контрабандистами мінеральної води була підготовлена дезінформація про збір пластикової тари для пунктів приймання. Проте, наші штабні аналітики відкинули вказану легенду.
Контрабандистів довелось відпустити на поруки трудового колективу працівників трудового району «Радванка». Трудовий колектив з’явився у повному складі, продемонструвавши яскраві приклади народної творчості із гри на гітарах, баянах, бубнах, картах ігрових, картах таро – чим переконливо засвідчив власну порядність.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

АТО на Закарпатті, День 7
Розвідкою нашого штабу було отримано оперативну інформацію (з мережі Фейсбук та місцевих телеканалів) про перебування в місцевих лісах терористів.
Гору Явірник біло оточено потрійним кільцем.
Проте, як повідомили наші розвідники (з тих же джерел) – число терористів на вказаній горі постійно зменшувалось. Спочатку їх було 12, потім 10, тепер 6.
З метою запобігання подальшому зникненню терористів – було сформовано переговорну групу, яку направлено на вершину даної гори.
На вершині керівник групи помітив групу терористів, які замаскувались під 60-80 річних чеських туристів. В переговори терористи не виявили бажання вступати, жорстоко ображали гідність переговорної групи жахливими прокльонами «Цо пан хце, Я сом Марек, Братіслава пане, мі с ме турісти. Ві ар травелерс, містер, ду ю андрестенд?»
У відповідь, переговори з терористами були припинені, а по вершині гори було нанесено спільний артилерійський та авіаційний ракетно-бомбовий удар. Терористів було знищено.

АТО на Закарпатті, День 8
Восьмий день АТО провести не виявилось можливим. Оскільки напередодні була отримана інформація про повернення Миколи Йовбака з Болгарії.
Військовослужбовці користуючись нічною порою організовано відступили із Закарпаття на території своїх частин.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності