Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Історичну гору Лисківка, Державний Iсторико-культурний заповiдник, що на Вінниччині, продали на аукціоні для видобутку надр

“Після нас хоч потоп…”
Чим відомий Державний Iсторико-культурний заповiдник Буша й чому так важливо зберегти його територію та навколишні місця? – задає риторичне запитання у себе на сторінці Оксана Давидова
Тут відкрито поселення трипільської, черняхівської, скіфської, давньоруської культур (4 пам’ятки археології від ІІІ тис. до н. е. до ХІІ ст. н. е.).
Також в Буші розташований унікальний козацький цвинтар. Ви ж, певно, знаєте, що козацьких поховань в Україні дуже небагато? А тут сотні могил XVIII—XIX століть. Є тут латинські прямі хрести, є хрести «мальтійські», а деякі з них виглядають дуже незвично: високий рівнобедрений трикутник з круглим навершником — «головою» і поперечними раменами — «рукою». Зустрічаються також могили з круглими хрестами, вставленими в основу монумента.
Ще тут є залишки фортеці та підземних ходів XVI—XVII ст.
А також єдиний у Європі (!) дохристиянський та християнський скельний храм V—XVI ст. н. е. з унікальним художнім рельєфом. На скелі висічено зображення людини, дерева без листя, півня, оленя.
Всі ці унікальні історичні місця зраз під загрозою знищення.
Адже поки наш інтернет гуде за Булгаковим, територію коло заповідника викупило якась ТОВ «СІ-ЕВОЛЮШН», засноване 19 лютого 2024 року, з установчим капіталом 1000 грн. Його адресою вказане приватне помешкання у м. Київ. Власниця і директорка компанії – громадянка України Наталія Гибелинда. Товариство сплатило 2 мільйони 666 тисяч 800 гривень за отримання спецдозволу на видобуток корисних копалин.
Ситуація потребує розголосу!
А я тепер мрію потрапити до цих дивовижних місць. І сподіваюся, що зможу побачити саме унікальні пам’ятки, а не кар’єр і уламки козацьких хрестів.
Фото:Державний історико-культурний заповідник «Буша», ФБ, з Вікіпедії тощо

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності