Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Івано-Франківськ вганяють у боргову яму?

Сьогодні, 26 вересня, в Івано-Франківську відбулось засідання позачергової сесії міської ради. Одним з питань, яке розглянули депутати – про внесення змін до переднього свого рішення від 15.02.2018 року. Мова йде про залучення 500 мільйонів гривень, яке місто отримає шляхом випуску облігацій.global-financial-

Відсоткова ставка – 19,5% річних з можливістю перегляду кожні шість місяців у разі зміни облікової ставки Національного банку України, але не менше ніж 16% річних та не більше ніж 23% річних. Погасити запозичення місто має до 30 червня 2023 року.

Депутат Іван Гарасимко нагадав, що минулого року місто взяло 300 мільйонів, цього року ще 500 мільйонів. Крім того, Івано-Франківськ ЄБРР має віддати 5,5 мільйонів євро.

Також депутати запитали, як місто буде повертати запозичені гроші.

«Як повернули вже 100 мільйонів з 300 мільйонів попереднього боргу. Спільними зусиллями», – відповіла заступниця міського голови та начальниця фінансового управління Вікторія Сусаніна.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків ще раз нагадав, що це рішення насправді не нове, адже бюджет на 2019 рік приймали із дефіцитом і тоді передбачили, що потрібне буде залучення додаткових коштів.

Цей кредит спробував проаналізувати і прокоментувати на своїй сторінці місцевий активіст Василь Кедик:

“…Відсоткова ставка по кредиту (500 млн. грн, – ред.) 19,5% річних з можливістю перегляду кожних 6 місяців у разі зміни облікової ставки Нацбанку, але не менше ніж 16% річних.
Строк погашення основної суми боргу не пізніше 30 червня 2023 року.
У минулому році місто вже взяло кредит в розмірі 300 млн.грн. під 22% річних.
Таким чином, крім тіла кредиту місто щорічно платитиме не менше 146 млн. грн. по відсотковій ставці.
Цікаво, що є ще кредит ЄБРР, який теж треба віддавати.
І все це спадок для нової влади, оскільки нове кредитне зобов’язання планують взяти до червня 2023 року.
Наступників не питають про їх плани. Натомість нав’язують інфраструктурні проєкти за кредитні кошти, ними не взяті.
Оскільки термін каденції чинної міської ради до того часу давно завершиться, нові депутати матимуть тягар на шию, від якого не зможуть відмовитись.
Не кажучи вже про те, що проект рішення з обгрунтуванням використання кредитних коштів роздали депутатам за 10 хвилин до початку сесії.
Це крок до фінансової неспроможності міста, на фоні нездатності нормально використати фінансові інстументи децентралізації”.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності