Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Кабмін ОБІЦЯЄ працевлаштованим українцям збільшити тривалість відпусток

Українцям, які працюють за наймом, Кабмін обіцяє нововведення в їхній праці. За словами прем’єра Володимира Гройсмана, будуть внесені зміни в законодавство, за якими, зокрема, працівники зможуть більше відпочивати, а займаються фрілансом отримають статус працевлаштованих. 1faf6c5bf1c0d34d29976079f3a3b63b
Пропонують:
Найбільше повинна збільшитися відпустка для вихователів дитячих садків – з 42 до 56 робочих днів, так як їх прирівняли до вчителів, змінивши внутрішні документи МОЗ. Нововведення вступить в силу з 1 січня 2020 р повідомив Прем’єр. Може бути збільшена тривалість щорічної відпустки для всіх з 24 до 28 днів, ця норма вже є в проекті нового Трудового кодексу. Також Мінсоцполітики підготувало зміни до чинного Кодексу законів про працю: пропонується ввести гнучкий графік роботи з “плаваючою” обідньою перервою, узаконити право працівника трудитися віддалено (зараз – на розсуд роботодавця) і легалізувати роботу фрілансерів, які нині часто опиняються поза правовим полем.
Експерти з цього приводу:
Фахівці ринку праці підтримують збільшення тривалості відпустки. На їхню думку, добре відпочивший працівник трудиться ефективніше. HR-експерт rabota.ua Тетяна Пашкіна каже, що зараз багато фахівців за фактом працюють не 8 годин на день, а 10. Не тому що не справляються, а тому що у них зарплата залежить від результату. Наприклад, кількості укладених контрактів або виробленої продукції.
Це збільшує заробіток, але також призводить до професійного вигорання. І часто працівник приходить недовідпочилим з тижневої відпустки і далі працює неефективно. Тому навіть невелика додаткова відпустка потрібна, – каже Пашкіна.Дослідження показали, що в минулому році в ЄС збиток від роботи недовідпочивших людей склав 17 млрд євро. Це більше, ніж якщо б вони отримали виплати за лікарняними“.
За словами експерта, витрати компаній на кімнати для відпочинку протягом робочого дня – це інвестиції, які обертаються додатковим прибутком.
Те, що проблема профвигорання стає дедалі серйознішою, підтвердила і фахівець з кадрів великого холдингу Вікторія Александренко. Але експерт пропонує вирішувати її не за рахунок збільшення відпусток, а скорочуючи робочий тиждень.
На Заході давно мотивують співробітників працювати інтенсивніше, на кінцевий результат, за рахунок чого робочий тиждень у них стає коротшим, – аналізує Александренко. – Все більше використовується віддалена праця, гнучкий графік роботи. Назріла ця проблема і в нас. Можна, звичайно, подовжити відпустки, але роботодавець не зацікавлений в тому, щоб через більш тривалу відсутність співробітника на робочому місці знизився випуск продукції, впав прибуток фірми. Тому іншим доведеться довше працювати за себе і за колегу“.
З приводу узаконення праці фрілансерів експерти відзначили, що це питання вирішене: фрілансери повинні працювати за трудовими договорами, з яких роботодавець сплачує внески в Пенсійний фонд. Якщо ж фрілансер просто отримує готівку на картку, він може сам зробити такий внесок, якщо хоче до старості мати пенсію. Але на практиці так мало хто робить.

Найдовшу оплачувану відпустку в Європі мають у Фінляндії – мінімум 30 днів. У Великобританії 28 днів, в Польщі – 26, в більшості інших країн ЄС – 25. А ось в Азії відпочивають набагато менше – в середньому 14 днів. В Індії – 12, в Китаї – 10, в Таїланді – 6, на Філіппінах – 5. Трудоголіки японці зазвичай беруть не більше 5-6 днів відпустки, хоча за законом мають право на 18. У США законом не встановлено оплачувану відпустку, але зазвичай працівникам дають відпочити за рахунок фірми 10-14 робочих днів.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності