Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Карти поляка – ​ще більше прав. А коли з’явиться карта українця?

Одним з перших у новому році польський уряд розглянув проект змін до закону про карту поляка. Cхоже, що новелізація закону має на меті, з одного боку, піклуватись про полонію, аби в надзвичайних ситуаціях її представники мали такі ж права, як і польські громадяни, з іншого – ​політики розглядають полегшення процедур поселення і адаптації у Польщі поляків з-за кордону як вихід із складної демографічної ситуації.

Зміни у законі повинні полегшити власникам карти поляка оселитись у Польщі та отримати необхідну допомогу.

Представники Комісії зв’язків із поляками за кордоном зазначають, з огляду на війну в Україні, такі зміни треба впровадити якнайшвидше.

Зміни до закону про карту поляка

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Згідно проекту, особи, які мають карту поляка, можуть безкоштовно одержати карту постійного перебування у Польщі, а вже за рік автоматично – ​польське громадянство. Досі про громадянство власникам карти поляка можна було клопотатись лише за три роки. Згадується також, що усі візові процедури також є безкоштовними.
Крім того, передбачається матеріальна підтримка власників карти поляка під час перебування у Польщі: вони матимуть право на допомогу у фінансуванні найму житла, професійних курсів та курсів інтенсивного вивчення польської мови.
Ще одна зміна стосується процедури отримання документу. Згідно проекту, заяву на отримання карти можна буде отримати безпосередньо на території Польщі – ​у воєводських урядах, а не лише в консульських установах, як це було донині.

Карта Поляка як вирішення демографічної кризи

Деякі польські політики не приховують, що вбачають у полегшенні процедур отримання громадянства особам з Картою поляка один з методів боротьби з демографічною кризою без залучення осіб, що є «культурно чужими». Так, Міхал Дворчик, депутат від партії ПіС, голова Комісії зв’язків з поляками за кордоном та один з ініціаторів законопроекту зазначив, що вважає «набагато кращим варіантом, якщо демографічну проблему вирішувати шляхом приїзду осіб польського походження зі сходу, а не за рахунок осіб, які прибувають з абсолютно інших культурних середовищ.»
Застереження і поправки

Хоча законопроект був схвально сприйнятий фактично усіма політичними силами, у депутатів все ж виникла низка застережень та запитань, пов’язаних передусім із фінансуванням проекту та можливістю неправомірно отримати документ. Депутати прогнозують, що зросте кількість осіб, які матимуть на меті отримати карту лише з огляду на ті права, які вона надає. Тому, деякі партії вже анонсують внесення поправок до закону з метою уникнення помилок при видачі карти поляка, зокрема унеможливити отримання карти поляка особам без польського походження на підставі лише позитивної характеристики полонійної організації.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Карта Поляка. Що це?

Карта Поляка – ​документ який мають право отримати особи польського походження з 15 країн колишнього СРСР. Цей документ надає власнику доступ до польських шкіл та вищих навчальних закладів, безкоштовно отримати візу, право на отримання стипендій, а також працевлаштовуватись та вести господарську діяльність у Польщі. Крім того, власники Карти поляка отримують низку пільг. Документ дійсний 10 років від моменту його отримання та може бути продовжений за бажанням власника.

Аби отримати карту поляка, необхідно довести свій зв’язок з Польщею: надати документи, де один з батьків, або двоє з прабатьків мають польську національність, або надати документи з полонійної організації про роботу на користь польської культури та мови та продемонструвати знання польської мови.

До грудня 2015 року польські консульства прийняли близько 170 тисяч заяв про отримання Карти Поляка, з них отримало її близько 160 тисяч. Україна посіла друге місце за кількістю таких заяв (близько 70 тисяч), найбільше – ​в Білорусі (понад 76 тисяч).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

P. S. Читаючи цю інформацію про карту поляка, що вона означає, для чого вона створена і які її права, мимоволі задаєшся запитанням, коли Україна у зв’язку з демографічною кризою почне видавати карту українця, тим хто нині шукаючи кращої долі, був змушений пов’язати себе з далекою Аргентиною, Австралією, Канадою чи ще якоюсь країною? Коли в Україні вже настануть такі умови, щоб сюди хотіли повертатися українці, а не рвалися лише азійські та африканські біженці, яких не пускають до Європи?

Можливо, відповідь на це запитання знають Порошенко, Гройсамн, який пишається тим, що він українець, як це було написано на його біг-бордах, чи інші? А, можливо, вони такі карти комусь вже давно і видають, тільки ми про це не знаємо?.. Що про це скажуть пані Яресько, Саакашвілі, Абромавічус та ін.? Чи що нам скажуть наші нардепи, чиновники і олігархи з трьома і більше паспортами – ​можливо вони насправді не порушують українського законодавства, бо живуть і крадуть тут не за паспортами, а за картами?..

Підготував Тарас Боднар

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності