Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Католики Шотландії відстояли у суді право на публічні богослужіння у пандемію

Вищий цивільний суд Шотландії постановив, що повна заборона публічних богослужінь, запроваджена шотландським урядом у зв’язку з пандемією COVID-19, суперечить законодавству.

Проти рішення політиків виступив о.Том Вайт із храму св.Альфонса у Ґлазґо. Його підтримали понад 20 релігійних лідерів.

Постанову оголосили наступного дня після того, як уряд Шотландії повідомив про дату відкриття культових споруд для обмеженої кількості в 50 осіб. Після неповних трьох місяців припинення діяльності, 26 березня 2021р. храми Шотландії знову зустріли своїх вірних.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Суд зрозумів основну потребу захисту не лише фізичного і матеріального здоров’я нашого суспільства, а і його духовних потреб, і тому відхилив непропорційну, непотрібну й таку, що суперечить закону, загальну заборону публічних богослужінь. Це рішення підкреслило значення Церкви в суспільстві. Зараз ми можемо сподіватися, що наші крихкі та розвалені спільноти вже ніколи не залишаться без Церкви як джерела надії, втіхи і необхідної духовної їжі в часи кризи. Я вдячний усій Шотландії та всім поза нею, хто фінансово підтримав мою справу і витривало молився зі мною за те, щоб двері храмів знову були відчинені. Дякую Богу за цю звістку!» — сказав о.Вайт, коментуючи рішення суду.

Урядову заборону можливості загального визнання своєї віри названо «надзвичайним зловживанням державної влади».

За словами юриста, який вів цю справу, загальна заборона «має фундаментальний, жахливий вплив на релігію та віру. Люди з чистою совістю мають вибирати між Богом і цезарем», — сказав Альдан О’Нілл.

Своєю чергою, Раян Крістофер, очільник християнської групи юристів ADF UK, яка підтримала цю справу, заявив: «Суд визнав те, чого не визнав уряд: що свобода релігії та віросповідання — це право людини, яке заслуговує на найвищий захист».

Позиватися в суді до уряду о.Тома Вайта надихнули парафіяни, яких він описав як «поглинутих жалобою». Гроші на судовий процес він збирався отримати за допомогою краудфандингу, але до сьогодні йому вдалося зібрати близько 35% необхідної суми.
ФОТО ілюстративне

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності