Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Блоги

Хартія про стратегічне партнерство України та США наблизить мир на Донбасі

Хартія про стратегічне партнерство між Україною та США, яку нещодавно поновили, розглядає питання безпеки в нових аспектах. І це – основа мирного врегулювання на Донбасі.

Утім, наголошую, що формат врегулювання ситуації на Сході України залежить не лише від гіпотетичної участі США чи Великої Британії у переговорах.

Україна у будь-якому разі має вибудовувати військово-технічну співпрацю з цими країнами задля розв’язання безпекових питань. Причому не лише щодо Донбасу, а й у ракурсі ситуації в акваторіях Чорного та Азовського морів. Росія розуміє, наскільки зміцниться Україна за такої співпраці. А тому спрямовує максимум зусиль на його зрив чи гальмування. У тому числі – блокування будівництва двох військово-морських баз ВМС України в акваторії Азовського та Чорних морів.

Хартія про стратегічне партнерство України та США розглядає безпекове питання по-новому

На мою думку, можливі прямі переговори між США та Росією щодо врегулювання ситуації на Сході України. З цим, зокрема, був пов’язаний нещодавній візит директора ЦРУ до Москви. Тоді порушувалося і питання про переміщення російських військ біля українських кордонів.

Можливість розширення нормандського формату з допомогою США – це фактично план Росії. Він має створити зону напруги у відносинах між Україною, Францією та Німеччиною. Позиції Росії зрозуміла – вносити розкол у європейську єдність шляхом залучення додаткових гравців. Отже – не варіант розширювати нормандські форми завдяки США. І Штати це розуміють.

Україні ж слід наголошувати саме на розширенні військово-технічного співробітництва. І задля переоснащення ЗСУ як єдиного гаранта врегулювання ситуації та повернення окупованих територій, і заради чіткого сигналу Росії щодо геополітичних інтересів України. Насамперед це стосується інтеграції з країнами НАТО, а також позаблокової співпраці з Великобританією та США.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

США долучаться до мирного врегулювання на Донбасі?

Нагадаю, що на засіданні Постійної ради ОБСЄ 16 грудня постійний представник США Майкл Карпентер заявив, що в конфлікті на Донбасі Росія є єдиним агресором, а не «посередником».

Американський дипломат наголосив, що Росія є єдиним агресором, яка спровокувала цей конфлікт: «І зараз ми закликаємо її до дипломатичних зусиль задля припинення конфлікту. Росія є повноправним учасником Мінських угод і зобов’язана виконувати їх умови».

Своєю чергою, Президент України Володимир Зеленський не виключає, що Сполучені Штати Америки долучаться до мирного врегулювання ситуації в Україні у форматі, паралельному Нормандському.

«Ми говорили про те, що у нас може з’явитися завдяки США ще один майданчик перемовин із Російською Федерацією. Тут дуже складний, тонкий хірургічний момент, як не втратити Нормандський формат, тому що ти, нічого не побудувавши, можеш зруйнувати те, що є. А для нас дуже важливо не втратити», – сказав Зеленський.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності