Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Хто обвалив курс турецької ліри, – кому вигідно?..

Турецька ліра знецінилася на 14% після того, як президент країни Реджеп Тайїп Ердоган раптово звільнив очільника Центрального банку Насі Агбала.

Агбала високо оцінювали як внутрішні, так і зовнішні інвестори, які схвально ставилися до кредитно-грошової політики, яку останнім часом проводив Центральний банк Туреччини.

В якийсь момент на ринках, що розвиваються, ліра за темпами зростання була найкращою валютою 2021 року.

Тож рішення Ердогана стало для інвесторів повною несподіванкою.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У цій ситуації може бути несподіваний вимір для українських туристів, які через заборони на інших напрямках зараз масово їдуть до Туреччини.

Агбал займав посаду очільника Центробанку з листопада 2020 року.

Минулого тижня ліра сильно зросла після того, як Агбал ініціював підвищення облікової ставки одразу на 2% (з 17% до 19%), що удвічі більше, ніж очікували економісти.

На думку фахівців, саме підвищення облікової ставки дозволяло стримувати інфляцію в країні.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Проте такий підхід не подобався президенту Ердогану.

Джеффрі Халлі, старший аналітик валютної біржі OANDA, пояснює, що в турецького лідера дуже своєрідний погляд на економіку, який іноді називають “ердономікою”.

Основна ідея “ердономіки” полягає в тому, що вищі облікові ставки викликають більш високу інфляцію. Це погляд, який повністю суперечить загальноприйнятій економічній теорії“, – каже Халлі.

На місце голови Центробанку Ердоган уже призначив Шахапа Кавджиоглу – колишнього члена правлячої партії.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Відомо, що він, як і президент, не є прихильником ідеї підвищення облікової ставки для боротьби з інфляцією.

Тож такі кадрові зміни викликають побоювання в інвесторів – усе це, мовляв, може поставити хрест на успіхах, яких Агбалу вдалося досягти за короткий час свого правління.

Українські туристи зазвичай їдуть до Туреччини з доларами та євро і в короткотерміновій перспективі можуть отримати несподівану вигоду. Адже при обміні отримуватимуть більше лір і зможуть купити на них більше товарів та послуг.

Щоправда, через деякий час інфляція може нівелювати цей чинник і ціни у Туреччині можуть зрости.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Зазначимо, що Туреччина є доволі непростим гравцем в світовій політекономіці: один з найсильніших військових флотів, нещодавня спільна із Азербайджаном перемога в Нагірному Карабаху над Росією та Вірменією, південний нафтопровід з Кавказу до ЄС в обхід Росії та України, жорсткі стосунки з Сирією, Курдистаном, Іраком, Ізраїлем, Росією, незалежні – з ЄС і США, зближення з Китаєм…

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності