Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Хто з українців знає, де та Гаяна і що у неї із Венесуелою? – у нас тут війна…

В Міністерстві закордонних справ України відреагували на заяви комуністичної проросійської Венесуели про підтримку територіальних претензій до Гаяни. Там наголосили на необхідності виконувати рішення Міжнародного Суду ООН про застосування тимчасових заходів у справі «Гаяна проти Венесуели».

Відповідний коментар опублікували на сайті МЗС України.

1 грудня цього року Міжнародний Суд ООН ухвалив наказ про застосування тимчасових заходів у справі щодо арбітражного рішення від 3 жовтня 1899 року «Гаяна проти Венесуели». Документ зобов’язує Венесуелу утримуватися від будь-яких дій, що змінять ситуацію у регіоні Ессекібо, крім того, обидві сторони мають утриматися від будь-яких дій, які можуть погіршити чи розширити спір або ускладнити його вирішення.

«Україна наголошує на необхідності виконання юридично обов’язкових рішень Міжнародного Суду ООН. Вирішення будь-яких спірних питань та розбіжностей повинно відбуватись лише на основі механізмів, передбачених міжнародним правом, відповідно до цілей та принципів, визначених Статутом ООН», – йдеться в коментарі українського зовнішньополітичного відомства.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Сторони мають дотримуватися юридично обов’язкового наказу Міжнародного Суду ООН і не вдаватися до односторонніх дій, які можуть погіршити ситуацію, зазначили в МЗС України.

3 грудня у Венесуелі відбувся референдум, за результатами якого 95 відсотків учасників схвалили територіальні претензії на велику частину сусідньої багатої нафтою країни – Гаяни, повідомила Deutsche Welle.

95% громадян підтримали намір влади країни включити до її складу новий штат – Ессекібо, хоча референдум з цього питання було проведено всупереч рішенню Міжнародного суду ООН, який наказував Каракасу утриматися від будь-яких дій щодо зміни ситуації у територіальній суперечці з Гаяною.

Влада Венесуели назвала цей референдум «консультативним» і включила до нього п’ять питань. Останнє з них звучало так: «Чи згодні ви зі створенням штату Ессекібо, розробкою прискореного плану комплексного обслуговування нинішнього та майбутнього населення цієї території, що включає також надання громадянства та венесуельського посвідчення особи відповідно до Женевської угоди та міжнародного права та призведе до включення зазначеного штату до складу території Венесуели?»

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як зазначає Reuters, влада Венесуели не розкрила відсоток явки на голосуванні. За словами президента Національної виборчої ради Елвіса Аморосо, з 20,7 мільйона виборців Венесуели свої голоси на референдумі віддали близько 10,5 мільйона.

Референдум викликав в Гаяні побоювання та в усьому регіоні щодо остаточних намірів Венесуели. Мадуро, який планує балотуватися на переобрання наступного року за умов тяжкої економічної кризи, сподівається, що результат референдуму посилить столітні претензії його країни на багату нафтою територію Ессекібо, якою керує Гаяна.

Венесуела претендувала на територію Ессекібо десятиліттями, попри те, що її 160 тисяч квадратних кілометрів становлять більш як дві третини території Гаяни, а її населення (125 тисяч осіб) становить одну пʼяту від загальної кількості населення Гаяни.

Територіальна суперечка Гаяни з Венесуелою загострилася у зв’язку з відкриттям у 2015 році нафтових родовищ, що містять як мінімум 10 млрд барелів нафти, і наданням Гаяною концесії компанії ExxonMobil на нафтовидобуток на шельфі, межі якого не делімітовані.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Напередодні виборчі органи Венесуели заявили, що 95 відсотків учасників референдуму схвалили територіальні претензії на велику частину сусідньої багатої нафтою країни – Гайани. Президент Ніколас Мадуро назвав це «переконливою перемогою «так» по всій Венесуелі», відзначають міжнародні агенції.

А Венесуела і США досягли прогресу в переговорах, які можуть забезпечити пом’якшення санкцій для Каракаса, дозволивши принаймні ще одній іноземній нафтовій компанії брати венесуельську нафту в рахунок погашення боргу, якщо президент Ніколас Мадуро відновить переговори з опозицією в Мексиці.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності