Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

“Кнопкодави” і прогульники знайшли захист у… Конституційному суді

Конституційний суд України визнав неконституційним президентський законопроєкт №1027 “Про додаткові підстави для дострокового припинення повноважень народного депутата“.

Конституційний суд надав негативний висновок“, – повідомив представник президента в КСУ Федір Веніславський.234044

Суд визнав, що ініціатива президента Володимира Зеленського позбавляти депутатів мандату за прогули засідань і порушення регламенту Верховної Ради, не відповідає вимогам ст. 157 Конституції України – запропоновані зміни передбачають обмеження або позбавлення прав і свобод людини.

Водночас із повним текстом рішення суду Веніславський ще не ознайомився. Оприлюднити його на сайті КСУ повинні сьогодні.

Зазначимо, законопроєкт №1027 передбачає, що повноваження народного депутата можуть бути припинені, якщо:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

– депутат вийшов із громадянства України або виїхав на постійне проживання за кордон;

– суд встановив факт неперсонального голосування депутата (тобто “кнопкодавства”);

– депутат без поважних причин відсутній  на третині пленарних засідань ВР або комітету протягом однієї сесії (за рішенням Верховного суду України).

Від початку роботи Ради нового скликання було зафіксовано 45 випадків неперсонального голосування, на “кнопкодавстві” упіймали 15 народних обранців.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Вісім народних депутатів у цьому місяці пропустили 90% парламентських засідань (із 532), ще 51 людина пропустила половину з них. Попри те, що в листопаді Верховна Рада запровадила штрафи для прогульників, проблема досі залишається актуальною.

Нагадаємо, 3 вересня Верховна Рада направила до Конституційного суду для отримання висновку законопроєкт № 1027 про дострокове припинення повноважень народного депутата. Рішення підтримали 279 депутатів.

Про бажання президента Зеленського внести до парламенту законопроєкт про відповідальність за “кнопкодавство” і прогули стало відомо 27 травня. У перший день роботи, 30 серпня, Верховна Рада IX скликання зареєструвала президентський законопроєкт.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності