Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Коболєв назвав “реальну” причину свого звільнення…

Екс-глава правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв вважає реальною причиною звільнення накопичені НАК $2 млрд вільних грошових коштів, хоча компанія нібито мала намір “передати додаткових 32 млрд грн податків” цього року.

Про це він заявив в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна».

«Ми розуміємо, що вони розраховували на наші гроші – на 10 млрд грн. Наш план був замістити дивіденди тим чи іншим платежем (технологію можна обговорювати – від ОВДП до «авансування дивідендів») в сумі 32 млрд грн… Цей план я комунікувати прем’єр-міністру і президенту, вони про це знають», – сказав Коболєв.

Він додав, що Кабмін був також завчасно поінформований і про те, що замість планованого прибутку в фінплані 11 млрд грн очікується збиток, оскільки «Нафтогаз» неодноразово попереджав про проблему неплатежів газзбутів.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Екс-глава правління підкреслив, що на рахунку компанії на день його звільнення перебувало понад $2 млрд вільних грошових коштів, а в підземних сховищах – 7 млрд кубометрів природного газу, що належить НАК, і це є підтвердженням фінансової стійкості компанії.

«Фінансовим планом, який нам, на жаль, не затвердили на цей рік, ми збиралися забезпечити безпеку проходження наступної зими, забезпечити всі інвестиції у видобуток і передати на додаток до всіх стандартних податкових платежів ще 32 млрд грн», – заявив Андрій Коболєв.

Він зазначив, що останнім часом у компанії була дуже важка розмова з Мінфіном, «який нас звинувачував, що ми якісь гроші ховаємо і щось не показуємо», оскільки на Єдиному казначейському рахунку коштів було істотно менше, ніж у «Нафтогазу».

«Як керівник, який думає і про зиму, і про інші великі виклики, таких як перешкоджання завершенню будівництва «Північного потоку-2», я розумів необхідність планування нашої діяльності з точки зору того, щоб «Нафтогаз» був фінансово збалансований», – пояснив екс-голова правління необхідність створення такого запасу вільних грошових коштів.

Він підкреслив, що компанія і він виконували завдання в рамках контракту, в тому числі щодо максимізації трансфертів до бюджету, які в 2020 році були рекордно високими.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Якщо хтось хоче говорити нам, як робити, а не що робити, то так мені працювати нецікаво. Я краще буду звільнений за те, що робив правильні речі, але зі мною не погодився акціонер, ніж я зроблю неправильно, і мене потім будуть звільняти восени, коли буде порожня підземка або ми провалимо інші важливі проекти… », – заявив Коболєв.

Він додав, що «Нафтогаз» був і залишається головним джерелом наповнення бюджету, і менеджмент домагався цього в рамках законодавства і в інтересах компанії.

«Підхід з мого боку щодо посади був і залишається прагматичним: якщо потрібна робота за правилами (корпоративного управління, в першу чергу), то мені цікаво працювати. Якщо правила змінені в сторону повернення «Нафтогазу» під оперативне управління органами державної влади, то я не бачу сенсу», – підкреслив Коболєв.

Нагадаємо, рішенням Кабміну з 28 квітня 2021 року припинено повноваження незалежних членів Наглядової ради НАК «Нафтогаз України», представників держави в Наглядовій раді НАК «Нафтогаз України», а також голови правління Андрія Коболєва.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності