Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Коломойський отримав в Раді «золоту акцію»

Створення нової депутатської групи Хомутинніка-Писаренка «Відродження» на тлі проблем правлячої коаліції дозволить дніпропетровському губернаторові Ігорю Коломойському отримати «золоту акцію» та закріпити свої позиції і в політиці і в бізнесі

Щойно колишній регіонал Віталій Хомутиннік «поховав» свою депутатську групу «Економічний розвиток», як на її уламках у Верховній Раді утворилося нове об’єднання «Відродження».

Наразі в нове об’єднання увійшло 22 нардепи, що на три мандати більше, ніж було у групі Хомутинніка. До того ж у групі буде аж три співголови – сам Хомутиннік, та донедавна позафракційний Валерій Писаренко та екс-губернатор Дніпропетровщини Віктор Бондар. Також свою участь в групі анонсував «тендерний король» Антон Яценко. Останній навіть повідомив, що на базі групи планується створення партії «Відродження», навколо якої буде «згуртовано всіх мажоритарників»

Повний персональний склад групи поки невідомий, проте уже зараз можна говорити, що нова група буде орієнтуватися на дніпропетровського губернатора Ігоря Коломойського, адже і Хомутинніка і Писаренка пов’язують з дніпропетровським мільярдером.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Про альянс Хомутинніка з Коломойським в останній час, а особливо після оприлюднення їхніх телефонних перемовин, не писав лише лінивий, а що стосується Писаренка, то він, як відомо, є людиною з групи колишнього заступника глави Адміністрації Януковича Андрія Портнова, що зараз переховується в Москві. Ні для кого не секрет, що на початку 2000-х набійльшим клієнтом юридичної компанії «Портнов і партнери» був саме «Приватбанк».

Отже на додачу до своїх людей з неформальної групи «Укроп» (Ярош, Філатов, Береза та інші) Коломойський отримав і власну групу з 22 мандатів. І сталося це в дуже слушний час, коли правляча коаліція серйозно захиталася і тріщить по швах. В останні дні забагато «качають права» і «Самопоміч» і «Батьківщина», не говорячи вже про «Радикальну партію» Ляшка, для якої «противсіхство» уже давно стало єдиноможливою ідеологією.

Отже, зараз коаліція тримається переважно на союзі БПП та «Народного фронту», а це лише 232 нардепи, тобто лише на 6 мандатів більше мінімально необхідного. Таким чином, враховуючи «противсіхів» всередині БПП, прогульників, хворих та завсідників парламентського буфету, питання нестачі голосів може стати для коаліції більш ніж нагальною. І це відкриває перед Ігорем Валерійовичем дуже непогані перспективи, адже дає йому в руки «золоту акцію», за допомогою якої можна і коаліції допомогти і потрібні рішення виторгувати. А питань, в яких має свій інтерес Коломойський в Україні вистачає – це і пінчуківський «Укррудпром», і ахметівські та льовочкінські обленерго тощо.

При цьому група «Відродження» позиціонуватиме себе як опозиційну політсилу, також може допомогти коаліції, адже намагатиметься відкусити якийсь шмат електорату «Опозиційного блоку», залишаючись при цьому для нинішньої влади значно більш договороспроможною.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В той же час, говорити про те, що Коломойський починає велику політичну гру, здається зарано. Якщо Коломойському і створювати власну партію з намаганням потіснити «Оппоблок» та партію Порошенка, то робити це потрібно не з людьми штибу Писаренка, Хомутинніка та Яценка, які за роки в політиці вже встигли засвітитися не з найкращого боку. Отже, вочевидь, за допомоги нової групи Ігор Валерійович вирішує тактичні задачі в нинішній Раді, не зазіхаючи поки на більше.

Джерело: Еспресо.TV

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності