Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Коли українські пенсіонери дочекаються підвищення пенсій

У найближчі роки реальна пенсія в Україні може зменшитися на 20%, якщо не вжити відповідних заходів.

Про це заявив економічний експерт Андрій Блінов.

Ми – країна бідна з вкрай незбалансованою економікою. У той же час Україна – один з лідерів по навантаженню Пенсійного фонду на ВВП. Ця частка витрат сьогодні становить близько 12-13% і є однією з найвищих у світі. Хоча зазвичай така ситуація характерна для багатьох країн з високими пенсіями, – зазначив він.

Низький рівень пенсій пояснюється декількома причинами. В першу чергу, низьким рівнем ВВП.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Зараз український ВВП становить близько 90 млрд доларів. Тоді, як три роки тому було 185 млрд доларів Для порівняння, якщо взяти ВВП Польщі, то у них це 550 млрд доларів, – каже експерт.

Ще одна причина, як зазначив Блінов, висока частка тіньового вектора. На сьогодні 40% української економіки знаходиться в тіні.

Тобто мінімум 40% доходів і зарплат, з яких не сплачується єдиний соціальний внесок (ЄСВ) до Пенсійного фонду. Людина, наприклад, в реальності отримує 10 тис грн зарплати, але офіційно її дохід становить близько 4 тис грн. Ось з цієї суми і розраховується її пенсія. Тому вона може претендувати на пенсію в розмірі 30-40% від свого офіційного окладу. Це і виходить 1200-1600 грн – середньостатистична пенсія, – підкреслив він.

Крім того, є ще одна причина низьких пенсій – демографія. Українці – старіюча нація. Тому, щоб пенсії були на відповідному рівні, потрібно витримувати певне співвідношення між працюючими та пенсіонерами.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У нас один працюючий утримує більше, ніж одну людину. При 40 млн населення необхідно, щоб хоча б 25 млн осіб працювали і сплачували єдиний соціальний внесок. У нас ЄСВ платить менше 10 млн чоловік при 18 млн працездатних. Фактично всі пенсії у нас фінансує 9,5 млн чоловік. При такому співвідношенні ніколи не буде високих пенсій, – підкреслив експерт.

Тому, за його словами, щоб підвищити пенсії, необхідно зробити ряд кроків.

Треба перевірити одержувачів пенсій, щоб не було “мертвих душ”, переглянути трудовий стаж. І, звичайно, змінити умови права виходу на пенсію. В першу чергу, це підвищення пенсійного віку. В ЄС середній вік виходу на пенсію становить 63 роки. Нам треба виходити на цей показник. Хочемо ми цього чи ні.

Нагадаємо, з 1 травня мінімальна пенсія в Україні становить 1130 грн.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Аналітик проаналізував можливе підвищення пенсійного віку і його наслідки для економіки країни

Враховуючи ту обставину, що станом на кінець травня поточного року дефіцит пенсійного фонду України становив близько 145 млрд гривень, підстави для реформування пенсійної системи країни назріли.

Про це говорить аналітик Альпарі Антон Козюра.На даному етапі пенсійний вік для чоловіків становить 60 років, у той час як для жінок цей показник нижче на 2,5 року, однак повинен зрівнятися з ним до кінця 2016 року.

Що стосується рівня, до якого може бути підвищено пенсійний вік, то яскравим прикладом може виступити Греція, де на даному етапі громадяни виходять на пенсію у віці 67 років. Безумовно, зазначає експерт, враховуючи поточні показники тривалості життя в Україні, такого різкого стрибка очікувати не доводиться, однак підняття пенсійного віку на 2-3 роки вже восени залишається цілком імовірним.

“Повертаючись до досвіду Греції – з одного боку підняття пенсійного віку призвело до сплеску соціальної напруги в країні, що змусило владу вдатися до референдуму, на якому розглядалася можливість відмови від співпраці із зовнішніми кредиторами, очевидно орієнтуючись на досвід Ісландії. З іншого боку, останнє підняття пенсійного віку дозволило Греції економити близько $1,2 млрд на рік. Узагальнюючи, цілком можливо припустити, що аналогічні дії уряду України дозволять економити суму, що приблизно в два рази перевищує цей показник”, – зазначив він.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Що стосується ступеня важливості підвищення пенсійного віку для України, то, за словами експерта, в умовах досить сильної залежності країни від зовнішніх запозичень з одного боку і спаду в економіці з іншого – уряд буде змушений прямувати у фарватері умов Міжнародного Валютного Фонду. Через що, до осені цілком можливо очікувати підвищення пенсійного віку.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності