Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Комітет ООН ПРОТИ ТОРТУР до 2025 року КЕРУВАТИМЕ кАЦАП

У Комітет ООН проти тортур переобрали представника росії… до 2025 року:

11 жовтня у Женеві шляхом голосування обрали п’ятьох нових членів у Комітет ООН проти тортур, повідомила у фейсбуку кандидатка від України — правозахисниця, голова правління громадської організації «Центр громадянських свобод» Олександра Матвійчук. Україна тоді висувала кандидата в Комітет вперше. На 5 вакантних місць претендували правозахисники 11 країн.

«Від нашого регіону до Комітету ООН проти тортур обрали Російську Федерацію. Я дякую усім, хто вболівав, підтримував, допомагав мені у цій непростій кампанії. Я щиро вдячна та дуже ціную. Дякую моїй команді #HumanRightsWave, наші перемоги ще точно попереду! — дописала Олександра Матвійчук у фейсбуку. — Наша робота вдовгу, тож працюємо далі». Правозахисниця подякувала за підтримку також Міністерству закордонних справ (зокрема Дмитру Кулебі та Еміне Джапаровій), а також Євгенії Філіпенко з постійного представництва України при ООН.

На момент публікації Комітет не оприлюднив прізвища нових членів; представника від Росії, Бахтіяра Тузмухамедова, обрали повторно.

Скрін зі сторінки  Комітету ООН проти тортур

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як бачимо, головують сьогодні у комітеті: кацап, француз і представник переляканої крихітної Молдови, яка днями на халяву попри Україну примудрилася якось теж отримати статус кандидата в члени ЄС…

Нагадаємо, Комітет ООН проти катувань (Committee Against Torture, CAT ) мав обрати п’ятьох нових членів, чиї повноваження закінчуються 31 грудня 2021 року. Членів Комітету обирають на 4 роки шляхом таємного голосування країн-підписанток Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарань. За результатами конкурсу, Україна номінувала на конкурс у Комітет правозахисницю Олександру Матвійчук. Крім України, на вакантні місця претендували правозахисники з 10 країн: США, Китаю, Японії, Бурунді, Колумбії, РФ, Маврикію, Таїланду, Марокко та Данії.

У склад Комітету ООН проти катувань входять 10 експертів-правозахисників. Комітет відповідає за дотримання країнами-підписантками статей згаданої Конвенції (її ухвалили в 1984 році, стала чинною в 1987-му). Держави, які підписали Конвенцію, зобов’язані звітувати в Комітет про дотримання прав. Комітет, своєю чергою, вивчає кожну доповідь і надає країні рекомендації. За певних обставин Комітет може розглядати індивідуальні та міжнародні скарги, проводити розслідування.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності