Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Конфлікт Киргизії та Таджикистану вигідний росії…

Наприкінці тижня, що минає, збройні сутички почалися по всьому периметру киргизько-таджицького кордону, про це повідомила відразу прикордонна служба Киргизстану Як заявляє відомство, таджицька сторона розпочала обстріли місцевостей Кулунду, Максат та Жани-Жер Лейлекського району Баткенської області. А в прикордонній службі Таджикистану заявляють, що киргизькі прикордонники атакували низку таджицьких населених пунктів.

Киргизька сторона звинуватила Таджикистан у порушенні домовленостей.

«Влада Таджикистану не в змозі контролювати ситуацію, більше того, сприяє ескалації збройних зіткнень», – кажуть прикордонники.

Прикордонна служба закликала Таджикистан «припинити вогонь та спрямувати всі зусилля на деескалацію збройного конфлікту».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Прикордонні війська Таджикистану, у свою чергу, поклали відповідальність за початок конфлікту на киргизьку сторону. За їхніми даними, удосвіта киргизькі прикордонники з використанням важкої зброї обстріляли прикордонну заставу «Душанбе».

Сторони звинувачують одна одну в тому, що, незважаючи на договір про припинення вогню, на кордоні й далі триває стрілянина.

З киргизької сторони повідомляється про щонайменше 11 постраждалих. З таджицької сторони, за даними тамтешніх ЗМІ, загинули двоє військовослужбовців, поранені 11 осіб – 6 прикордонників та 5 місцевих жителів.

Це друге з початку тижня загострення ситуації на кордоні Киргизстану та Таджикистану.

Представники Киргизії та Таджикистану запланували зустріч у зв’язку із збройним конфліктом на кордоні, – повідомили у киргизькій прикордонній службі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Президенти Киргизії та Таджикистану домовилися про відведення додаткових сил від кордонів, повідомили у пресслужбі президента Киргизії Садира Жапарова. Раніше країни домовились про припинення вогню.

Зазначимо, що протяжність кордону Киргизстану з Таджикистаном становить 970 кілометрів. Спірними є ділянки між Баткенською областю Киргизстану та Согдійською областю Таджикистану, де села, а іноді й будинки мешканців двох країн розташовані поруч, що ускладнює роботу з визначення лінії кордону. Через цю невизначеність між жителями та прикордонниками сусідніх держав часто відбуваються сутички за право доступу до води, землі та комунікацій. При цьому часто застосовується і зброя, що призводить до людських жертв.

Виснаження в міжусобінй війні Киргизії та Таджикистану вигідно росії, як і вигідно їй відволікти увагу заходу від війни в Україні…

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності