Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

Космонавтка-українка, якій довелося літати під чужим прапором

Гайдемарі Марта Стефанишин-Пайпер (Heidemarie Martha Stefanyshyn-Piper) – українка та американська астронавтка народилася 7 лютого 1963 року. На її рахунку два польоти, під час яких вона здійснила п’ять виходів у відкритий космос. Гайдемарі стала третьою українкою, яка побувала у космосі. До неї це вдалося зробити Джудіт Арлен Рєзнік зі США і Роберті Лінн Бондар з Канади.

Батько Гайдемарі – Михайло Стефанишин – народився в селі Якимів (нині Кам’янка-Бузького району Львівської області). Під час Другої світової був вивезений на примусові роботи до нацистської Німеччини. Після завершення війни вирішив не повертатися на батьківщину, справедливо побоюючись репресій з боку радянського уряду. Михайло одружився з німкенею Адельгейдою. Разом вони емігрували до США. Тут 7 лютого 1963 року у місті Сент-Пол (штат Міннесота) з’явилася на світ їхня донька Гайдемарі.


Гайдемарі Стефанишин у студентські роки (uarp.org)

Гайдемарі Стефанишин-Пайпер – офіційний портрет NASA (spaceflight.nasa.gov)

Про своє дитинство майбутня астронавтка згадувала: “Наша родина дотримувалася багатьох українських традицій. Ми ходили до української церкви. Я ходила в суботню українську школу. Я не належала до американських скаутських організацій, натомість була членом українського аналогу скаутів – “Пласту”. Українська культура тоді була невід’ємною частиною мене”. Навіть вийшовши заміж за американця Гленна Пайпера, вона наполягла на збереженні для себе подвійного прізвища Стефанишин-Пайпер, а сина назвала на честь свого батька – Михайлом (Майклом).

Гайдемарі здобула ступінь магістра у галузі машинобудування в Массачусетському технологічному інституті – одному з найпрестижніших навчальних закладів світу. Навчання коштувало дуже дорого, але Гайдемарі оплачувала його за рахунок стипендії Військово-морських сил США. Неодмінною умовою було укладення подальшого контракту з ВМС, що вона й зробила одразу після випуску, у червні 1985 року. Пройшла підготовку в Навчальному центрі рятувальних і підводних операцій ВМС (Панама-Сіті, штат Флорида). 1 травня 1996 року її зарахували кандидатом в астронавти NASA 16-го набору.

Гайдемарі Стефанишин-Пайпер готується до виходу у відкритий космос, місія STS-115, вересень 2006 року (cdn.dvidshub.net)

Перший політ Стефанишин-Пайпер на багаторазовому транспортному космічному кораблі “Атлантіс” відбувся з 9 по 21 вересня 2006 року. Місія STS-115 мала на меті відновлення будівництва Міжнародної космічної станції (МКС), яке призупинилося після катастрофи шаттла “Колумбія” у 2003 році. Гайдемарі виконала два виходи у відкритий космос загальною тривалістю 12 годин 8 хвилин, під час яких встановлювала на станції сегменти фермових конструкцій із сонячними батареями.

Таким чином, Гайдемарі стала загалом 447-ю людиною в космосі, 43-ю жінкою, яка виконала космічний політ, і 8-ю представницею прекрасної статі, яка здійснила вихід у відкритий космос.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Гайдемарі Стефанишин-Пайпер (перша зліва у третьому ряду) разом з іншими астронавтами на зустрічі з Президентом США Джорджем Бушем у Білому домі, 23 жовтня 2006 року (nasa.gov)

Для учасників місії STS-115 щоранку з центру управління польотами передавали улюблену музику одного з астронавтів (так званий “wake-up call”). На четвертий день польоту для Гайдемарі передали українську пісню на слова поеми Тараса Шевченка “І мертвим, і живим, і ненародженим…” у виконанні українського гурту з Лондона. З собою в космос вона брала прапор України та емблему “Пласту” (“лілейку”). Про свої враження від польоту розповідала: “Те, як красиво виглядає наша планета з космосу – неможливо передати словами… Дуже легко було знайти Чорне море, Крим, я знайшла ріку Дніпро, i Київ я знайшла iз космосу”.

Після успішного завершення космічного польоту астронавтка вперше в житті вирушила до України. 28 січня – 1 лютого 2007 року вона відвідала Київ, Львів, рідне село свого батька – Якимів. Зустрілася з першими особами держави, першим космонавтом незалежної України Леонідом Каденюком і своїми родичами-українцями.

Гайдемарі Стефанишин-Пайпер серед українських родичів (uarp.org)

У пізнішому інтерв’ю згадувала: “Мої двоюрідні брати і сестри влаштували незабутнє прийняття, пригощали національними стравами, наготували подарунків. Я досі відчуваю теплоту зустрічей з ними й сердечно вдячна їм за увагу до мене та моєї родини. Нині я отримую від численних родичів листи, у яких вони запрошують ще раз приїхати на батьківщину мого батька”.

Президент України Віктор Ющенко Указом від 1 лютого 2007 року № 61/2007 “за мужність і відвагу, виявлені в освоєнні космічного простору, зміцнення дружби між українським та американським народами” нагородив астронавтку орденом княгині Ольги ІІІ ступеня.

Леонід Каденюк зустрічає Гайдемарі Стефанишин-Пайпер в аеропорту “Бориспіль” (pinchukfund.org)

У середині жовтня того ж року Стефанишин-Пайпер знову відвідала Київ для участі в міжнародному жіночому саміті “Vital Voices”. Цей захід було присвячено проблемам економічного й політичного розвитку, захисту жінок від насильства, протидії епідемії ВІЛ/СНІДу.

Вдруге в космос Гайдемарі літала з 15 до 30 листопада 2008 року на багаторазовому транспортному космічному кораблі “Індевор” (місія STS-126). Цього разу вона виконала три виходи у відкритий космос загальною тривалістю 20 годин 34 хвилини, брала участь у розширенні площі МКС і монтажу нового обладнання.

У липні 2009 року Гайдемарі пішла із загону астронавтів NASA, щоб повернутися до служби у Військово-морських силах. Два роки командувала дивізією морських сил Кардерок у штаті Меріленд. Має звання капітана ВМС США, що в Україні відповідає званню капітана 1-го рангу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Спілкуючись зі ЗМІ, Гайдемарі Стефанишин-Пайпер часто підкреслює своє українське походження. Серед захоплень називає підводне плавання, біг, катання на роликах і ковзанах. А в одному з інтерв’ю заявила, що найбільшим своїм пріоритетом вважає родину.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності