Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

КРАВЧУК: «Президенту потрібно знайти слова, в які повірять, що не вся влада винна за цю ситуацію»

http://photo.unian.netПерший президент України Леонід КРАВЧУК в коментарі «Дню» сказав, що розгін Євромайдану неприпустимим з огляду на Конституцію та права людини на свободу. За словами Леоніда Макаровича, дії «Беркуту» – це не просто неподобство,
а грубе порушення Основного закону України за що потрібно нести пряму відповідальність. «Винні мають бути покарані! Повинні також бути заяви від органів влади, якісь вибачення, заяви, програма дій для того, щоб більше ніколи цього не повторилося! Мають бути звільнені з посад ці люди (які дали наказ застосувати силу – Ред.)», – каже Леонід Кравчук.
«Це дуже непристойна поведінка. Я не пам’ятаю такого масштабу, таких грубих і звірячих форм (розгону демонстрацій – Ред.) в Україні. Навіть у 1990-ті роки, коли йшли мітинги, вся вулиця перед Верховною Радою (а я був тоді її головою), просто була заповнена молоддю, студентами, навіть бензовоза привезли! Була небезпека підпалу, люди бігали з факелами. Але ми уникли побоїщ і не допустили грубого насилля», – додає Леонід Макарович.
Говорячи про розгін Євромайдану, то на його думку, тут сталися «якісь неконтрольовані дії». «Я не можу сказати – були ці дії «Беркуту» провокацією чи ні», – говорить Леонід Кравчук. – Важко утриматися від емоцій, але Президент повинен зібрати РНБО, детально обговорити цю проблему, з’ясувати повністю деталі, всіх опитати, створити комісію, підготувати висновки і розробити конкретну програму дій – хто винен, і які покарання вони мають понести. Президенту потрібно знайти слова, в які повірять, що не вся влада винна за цю ситуацію!».
На думку Леоніда Макаровича, владі потрібно розібратися в причинах, чому люди виходять на демонстрації. «Головне – пояснити народові. Якщо комусь потрібно вибачитися перед тим, над ким вчинили насилля – це треба зробити. Ми повинні діяти як демократична країна. Тут вже треба застосувати всі демократичні важелі, які тільки є – і не перед ким не схилятись. Тільки права людини, закон і демократія, свобода – не може бути інших гасел. Під ними потрібно провести глибоке всебічне розслідування», – додав Леонід Кравчук.
Водночас, говорячи про вихід з лав Партії регіонів Інни Богословської, Давида Жванії та інформації про відставку глави Адміністрації Президента Сергія Льовочкіна, то «це – їхнє право, каже Леонід Макарович». «В такій гострій ситуації люди врешті-решт, задумуються над тим, яка його особиста відповідальність, участь. Кожному з нас, а особливо посадовим особам, потрібно буде пояснювати своїм дітям, онукам, суспільству і люди задумаються над тим», – резюмує екс-президент.

Джерело: День.Київ

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності