Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

КРИМ. ПЕРШІ ДНІ БЕЗ ГРИВНІ

В анексованій Керчі відмова від гривні продавцям і покупцям дається важко. У магазинах і супермаркетах тепер не можуть давати здачу українськими монетами, а запасу російських монет на півострові досі немає.

Продавці намагаються перекласти вирішення проблеми на покупців, вимагаючи від них оплату під розрахунок, або ж пропонуючи купувати товари на круглу суму. У свою чергу, покупці скандалять з продавцями, вимагаючи видати здачу. Про це повідомляє сайт «Крим.Реалії».

Багатьом покупцям доводиться відмовлятися від частини покупок, щоб наблизити загальний підсумок їх вартості до круглої сумі.

«Це знущання над людьми! Я не можу забрати свої покупки, тому що у касира немає дрібниці. Самі посудіть: булка хліба формового коштує 9 рублів 12 копійок. Молоко «Селянське» – 33 рубля 72 копійки. Будьте ласкаві сплатити без здачі, – кажуть мені на касі. А де я їм дрібні гроші знайду? У мене до цих пір українські монети лежать, нікому не потрібні, але ж вони теж гроші», – обурюється пенсіонерка Ірина Віталіївна.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На ринках проблема менш відчутна, оскільки торговці округлили всі ціни в бік збільшення. Але і це викликає невдоволення у покупців, адже тепер подорожчало абсолютно все.

«Раніше я розраховувалася то рублями, то гривнями. Це було незручно, але зате була можливість хоча б потроху збувати українську дрібницю, та й у гривнях виходило набагато дешевше. Сьогодні вперше розплатилася тільки рублями, і схопилася за голову: в гривнях – то було дешевше! Здавалося б, дрібниця: там п’ятдесят копійок округлили, тут – півтора рубля, а підсумок вийшов значний. Не уявляю, як тепер виживати з такими цінами», – ділиться враженнями від походу на ринок керчанка Ірина Козлова.

Досвід ринкових торговців, ймовірно, найближчим часом почнуть переймати власники магазинів і супермаркетів. Занадто заманливо вирішити одним махом відразу дві проблеми: округливши ціну, отримати більше прибутку і позбавити касира від необхідності шукати дрібні монети на здачу.

Найгірше доводиться тим, хто до останнього отримував зарплату в гривнях. У той час як для бюджетників і пенсіонерів перехід на рублі був більш плавним, власники української валюти 31 травня штурмували супермаркети, щоб встигнути придбати якомога більше товарів першої необхідності.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Побоювання цих людей зрозумілі: обмінні пункти в Криму працюють без документів та чеків, яким буде новий курс гривні до рубля, передбачити неможливо. Ось і намагалися кримчани запастися хоча б на перший час продуктами, сигаретами, дитячими підгузками, – тим, що актуально для конкретної сім’ї.

Незважаючи на те, що про перехід на рублі з 1 червня говорили давно, відмова від гривні став шоком для кримчан. Крим виявився не готовий до зміни валюти: досі немає запасів рублевої дрібниці, немає взагалі достатньої кількості готівки. Досі кримчани відчувають труднощі з оплатою податків, мит, зборів, комунальних платежів.
Та й чіткого розуміння того, що відбувається, як з’ясувалося, у кримчан теж немає. Особливо добре це видно біля касових апаратів, де однакові злість, подив і безсилля можна побачити на обличчях як продавців, так і покупців. Це почуття людей, які починають розуміти: по-перше, відтепер їм доведеться платити дорожче. А по-друге, таких неприємних відкриттів з кожним днем буде все більше і більше.

Джерело: Іnforesist

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності