Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

«Крим – ваш, Сибір – наша»: Піднебесна підтримає РФ лише в обмін на повернення китайських територій

«Крим – ваш, Сибір – наша»: Піднебесна підтримає повернення російських «втрачених» земель лише в обмін на повернення китайських

«Втрачені території» – можливо, найбільш чутлива міфологема в масовій свідомості півторамільярдної китайської нації, в тому числі – і у користувачів китайських соцмереж. Поки, переконані вони, Путін повернув Китаю тільки дещицю з того, що царська Росія «відібрала за нерівноправними договорами» XIX століття. Залишилося ж повернути не менше півтора млн. кв. км.

Ось як коментує це радянсько-російський дипломат Євген Верлін:

“В середині 90-х, будучи першим секретарем Посольства Росії в Пекіні, я не раз брав участь у групових дискусіях між російськими дипломатами на чолі з послом Ігорем Рогачовим та китайськими політологами. Обговорення зазвичай проходили напередодні російсько-китайських самітів, а влаштовував їх Інститут Східної Європи і Центральної Азії АОН Китаю. Серед інших питань нам тоді китайські візаві незмінно ставили приблизно таке: «А чому ваші ЗМІ часто пишуть погано про Китай, не створюють атмосферу дружби і добросусідства?» На що з нашого боку говорилося приблизно наступне: «А чому в ваших підручниках, історичній літературі і ЗМІ продовжує мусуватися теза про” відторгнутих “Росією територіях?» «Так, це наша і нашого народу єдина позиція, але ми ж її НЕ декларуємо офіційно», – парирували співрозмовники.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Що ж, і на тому спасибі, думав я тоді, тим більше, що давня прикордонна суперечка, яка не раз вже приводила до військових конфліктів, якось все більш залагоджувалася, прикордонні договори (1992 р і 2001 г.) і додаткові угоду до них (у 2004 р) успішно укладалися всупереч внутрішній опозиції з боку «патріотів» в обох країнах”.

Чи не цензурується і не коригується
“Подача в невигідному для Москви світлі «історичних питань» двосторонніх відносин в китайських шкільних підручниках – давній подразник для російських політиків, особливо – для друзів Китаю. Адже виходить, міркують вони, китайці як би тримають камінь за пазухою, а значить, потрібно якось це враховувати, реагувати, нехай і не так голосно, як, наприклад, це робить Пекін, протестуючи щоразу проти замовчування в кожному новому японському підручнику японських звірств під час війни в Китаї. Як нагадав мені давній приятель – відставний дипломат-китаєзнавець, в 2000-х роках російські посли в Китаї Ігор Рогачов і Сергій Раз робили – хоч і не афішуючи – вистави китайському МЗС у зв’язку з черговим виданням в КНР шкільних підручників (в яких поряд з « втраченими територіями », обговорювалася, наприклад, тема« злочинів російських військ» при придушенні боксерського повстання в Китаї). Чи робляться такі вистави в останні роки? Принаймні про це не чув ні я, ні мої колеги-китаєзнавці. Хоча майже всі впевнені, що в китайських шкільних підручниках (а останні вважаються літературою «для службового користування» і іноземцям не продаються), особливо видаються в китайських провінціях, тема «відторгнутих територій» як і раніше присутня”, – продовжує дипломат.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ: На ДЕРЖЗРАДУ тягне новий підручник з “поглибленого рівня Історії України”

Винесене з підручників сприйняття територіально-історичної проблематики репродукують і в китайських соціальних мережах, загальне число користувачів яких в КНР перевищило в минулому році – зітхнемо на хвилинку – 1 млрд. чоловік. (!) І таке відчуття, що це сприйняття там – на відміну від іншого чутливого для китайського керівництва контенту – не цензурується і не коригується.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Резюме цього безперервного онлайнового історичного «лікнепу» виглядає приблизно так. До середини XIX століття закритість Цінської імперії від зовнішнього світу породила відставання Китаю, чим скористалися колоніальні держави, нав’язавши йому нерівноправні договори. З восьми держав найбільше китайських територій захопила царська Росія, при цьому її територіальна експансія – в результаті якої Китай втратив щонайменше півтора мільйона кв. км – продовжилася і після Жовтневої революції.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності