Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Криза ринку нерухомості, важча за 2008 рік

Вартість нерухомості в Києві (читай в Україні, – ​ред.) продовжує падати. Спеціаліст відділу маркетингу компанії «SV Development» Сергій Костецький повідомив, що однокімнатну квартиру в столичній новобудові можна купити за 30 тисяч доларів, а первинний ринок житла нагадує «Еліта-Центр» в масштабах всієї України.

Ціни на нерухомість у Києві практично досягли дна. Вартість однокімнатної квартири невеликого метражу становить близько 300 тисяч гривень.

За останні півроку ціни на вторинному ринку нерухомості впали на 10%. Експерти стверджують, що якщо в економіці найближчим часом нічого не зміниться, за наступні півроку житло подешевшає ще на стільки ж.
Докладніше про ситуацію на ринку нерухомості в ефірі радіостанції Голос Столиці повідомив фахівець відділу маркетингу компанії «SV Development» Сергій Костецький.

Чи справді ситуація на вторинному ринку нерухомості настільки плачевна?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

– За листопад кількість операцій як на первинному, так і на вторинному ринку впала більш ніж на 30%. Кількість угод і так була невеликf, а це зниження говорить про те, що ринок зараз дуже гостро реагує на всякі зміни, особливо це стосується курсу долара. Тому можемо констатувати, що та зміна ціни, яка відбулася, – ​це тільки початок тих тенденцій, які я передбачаю. Особливо це стосується первинного ринку нерухомості, який перебуває в напівкритичній стадії. Забудовники зараз продають свої квадратні метри в Києві по 13–14 тис. грн., при цьому собівартість квартир навіть в панельних будинках набагато вища. Тому можемо констатувати, що забудовники для залучення грошей в якісь інші свої об’єкти, які знаходяться на більш високих стадіях, зараз знижують ціни, залучають у людей інвестиції, інвестують ці гроші в свої об’єкти, які майже добудовані. При цьому гарантії того, що буде добудований будинок, який знаходиться на етапі закладення фундаменту, на етапі забудови перших поверхів, абсолютно ніхто не дає.

Назвіть середню ціну на вторинному ринку нерухомості.

– Найпопулярніші квартири, якщо ще два-три місяці тому нижче 1000 доларів за кв.м. у Києві було знайти вкрай складно, то зараз і по 850 і по 900 доларів за кв.м. – ​маса пропозицій. Тобто, можемо констатувати, що однокімнатну квартиру на 40–45 кв.м. можна купити трохи дорожче 30 тисяч доларів. Не пам’ятаю, коли таке було востаннє. Напевно, в 2001 році. Що стосується бізнес-нерухомості, то ціни на неї впали ще більше, тому що покупців на такі об’єкти стало менше, от ціни і знизилися в деяких районах місцями на 25%. Тобто люди можуть продати квартиру, яка в 2008 році коштувала мільйон доларів, в межах 150 тисяч.

На квартири в центрі столиці ціна теж падає?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

– Ціна падає абсолютно скрізь. Минулого місяця, у зв’язку зі зростанням курсу долара, кожна друга угода зривалася. Тому кількість угод і на первинному, і на вторинному ринках нерухомості впала більш ніж на 30%. Продавці йдуть на все. Вони торгуються, всякими методами намагаються утримати покупця. На кожного клієнта на вторинному ринку Києва є більше сорока пропозицій. На первинному ринку таких пропозицій більше тридцяти. І ця тенденція веде до певної катастрофи. Коли вона відбудеться – ​сказати дуже складно.

Про яку саме ви говорите катастрофу?

– Багато об’єктів, які зараз будуються, можуть бути не добудовані. На жаль, буде не такою фінансова криза, як в 2008 році, коли буде кілька сотень будинків не добудовані, а можуть бути тисячі будинків «заморожені», забудовники почнуть масове банкрутство, люди підуть на «майдани». Катастрофа відбудеться на ринку житлової нерухомості.

На скільки відсотків можна збити первинну вартість зараз в угодах?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

– Якщо 3–4 місяці тому продавці виставляли ту ціну, яку вони хочуть отримати на руки, і вони взагалі не торгувалися, то зараз, крім того, що виставляють дуже конкурентні ціни, можна ще 10–15% сторгувати як мінімум. А в деяких випадках, коли бізнес-клас або еліт-клас житла, там до 25% можна сторгувати. Все залежить від того, наскільки людям потрібні гроші, тому розсудлива людина, якій зараз не потрібні гроші, квартиру не буде продавати. Ціни дуже низькі, всі чудово розуміють, що через 3–5 років ця ціна як мінімум подвоїться.

Ви будете рекомендувати тим, хто задумався, купувати зараз житло?

– Моя рекомендація – ​купувати житло зараз тим, у кого є гроші, кому воно потрібно для проживання. А також тим категоріям людей, які хочуть інвестувати, але не на рік-півтора, а хоча б на 5–6 років вперед. Якщо хтось хоче отримати короткостроковий дохід, наприклад, інвестувати в новобудову, то такий метод зараз не спрацює. Тому що заробите ви до 30%, а інфляція знову виросте, все подорожчає, в результаті людина прийде до нуля.

Уряд розглядає можливість введення податку на будь-яку нерухомість, незалежно від площі. Глава Ліги експертів України Світлана Бовсуновська зазначила, що такий підхід вважається неприйнятним у цивілізованих країнах. Про це вона заявила в ефірі радіостанції Голос Столиці.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Раніше перший заступник голови Київської адміністрації Ігор Ніконов пообіцяв в ефірі радіостанції Голос Столиці, що в Києві більше не допустять жодного незаконного будівництва.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності