Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Куди несуть свої заощадження українці, забравши з банків

«Тікаючи» з банків, українці вибирають кілька шляхів для викладу своїх кровних. Перший з них — це купівля житла.

«Динаміка з активним вкладенням коштів з банків ринок первинної житлової нерухомості намітилася у середині 2014 року.

До весни 2015-го стало зрозуміло, що перетікання частини вкладів у первинний ринок квартир дозволив цьому напрямку бізнесу нормально існувати», — розповідає генеральний директор компанії «Визум-Капітал» Павло Татарчук.

За його словами, сьогодні ця тенденція зберігається: люди забирають гроші з банків і вкладають їх у квартири. «По Києву найбільшим попитом користуються однокімнатні квартири, які вважаються найліквіднішими. Деякі купують їх для перепродажу. В тому числі для підтримки ринку забудовники пропонують схеми розстрочки платежу», — пояснює Татарчук.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Другий шлях — підтримка свого бізнесу і/або споживання. Міноритарний акціонер Актив Банку Сергій Бродович вказує: «Ситуація в банківській системі сьогодні така, що останнє, що я зроблю — це понесу гроші в банк. Оскільки всі бізнеси зараз виробляють у кращому випадку нуль, в гіршому — мінус, то всі гроші спрямовуються на підтримку вже наявних. У тих же, хто бізнес в Україні вже згорнув, ліквідність переходить в офшори».

Банківський експерт Павло Пащенко вважає, що основна частина вилучених з банківської системи вкладів осідає на руках у населення: люди просто зберігають гроші «під подушкою».

Наступний напрямок, у який може перетікати грошова маса, забезпечує інтернет. У тому числі мова йде про таких інструментах, як електронні гроші і Bitcoin. В Україні активно процвітає тіньовий банкінг. Така ж ситуація складається і в розвинених країнах, таких як Сполучені Штати, де визначили, що Bitcoin — це товар.

Процентна ставка у США і європейських країнах сьогодні дорівнює нулю.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності