Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

Куди поділися мільйони списаних радянських автоматів ППШ (фото, відео)

Пістолет-кулемет Шпагіна (рус. – ППШ) все ще залишається одним з найбільш масових зразків стрілецької зброї в своєму класі. В СРСР за всі роки було вироблено понад 5 млн одиниць даного автомата. По всьому світу тільки ліцензійних копій було вироблено ще більш 1 млн. Автомат виявився настільки масовим, що «спливав» в різних гарячих точках аж до початку XXI століття. І це при тому, що в самому Радянському Союзі від нього почали поступово відмовлятися ще в 1949 році. Звідси резонне питання: куди поділися мільйони одиниць стрілецької зброї?

Переозброєння – це процес не миттєвий. У більшості випадків воно затягується на довгі роки навіть при найбільш грамотній організації і правильному керівництві. Ось і відхід від ППШ на користь більш сучасних зразків зброї в СРСР розтягнувся на кілька років. Міняли ППШ на автомати Калашникова. В першу чергу переозброювалися підрозділи, які в разі нової війни були б першими підняті по свистку на захист радянської вітчизни. Старі зразки зброї при цьому вилучалися з частин і відправлялися на зберігання.

Незважаючи на всю свою простоту, ППШ все-таки коштував грошей, причому чималих. Особливо, коли мова заходила про дійсно великі обсяги зброї. А тому в перше десятиліття після прийняття на озброєння автомата Калашникова, від пістолетів-кулеметів часів Другої світової війни позбавлятися не поспішали. Всі вони відправлялися на склади, а звідти розподілялися по іншим підрозділам і силовим структурам, до яких ще не дісталися нові автомати. Так, наприклад, велика кількість ППШ на початку 1950-х років була передана на озброєння Міністерству внутрішніх справ СРСР.

Коли ж автоматами Калашникова озброїли всю країну, «дідівські» ППШ знову вирушили на склади, на цей раз в «засіки батьківщини». Ще багато років це зброя зберігалася на випадок війни. При цьому з кожним новим роком утилізація старих пістолетів-кулеметів набирала все більших обертів. Самі безнадійні і запущені зразки відправлялися на металобрухт. Придатні для використання автомати, як правило, вирушали в якості допомоги країнам-союзникам. У більшості випадків допомога старими видами озброєння здійснювалася на безоплатній основі. Досить сказати, що Радянський Союз подарував своїм сателітам стільки ППШ, що в країнах Африки ці автомати активно використовувалися ще в 1990-і роки.

При цьому незначна частина ППШ часів Другої світової війни, як і раніше залишалася на складах. Наприклад, в Російській Федерації останній ППШ був офіційно списаний з озброєння тільки в 1994 році. А в сусідній Республіці Білорусь ППШ стояли на озброєнні аж до 2005 року. Однак, незважаючи на це, багато автоматів все ще припадають пилом на складах. Причина проста. Утилізація зброї найчастіше виявляється куди більш дорогим заходом, ніж її зберігання в ящику з солідолом.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності