Тепер уже занедбаний панський дім придбали 3 місцеві родини. Вони взялися відновлювати пам’ятку майже з нуля – без допомоги усіляких там грантів, програм а-ля “Велике відмиття грошей” чи ін.. Просто взяли і зробили. До слова, у сусідній Польщі таке явище давно вже стало нормою, а у соцмережі існує навіть спеціальна сторінка Dwory i Pałace Polski, де показують, якими палаци і маєтки були до і стали після реставрації новими власниками, але ж це Польща…

Співвласниця маєтку Світлана Берник розповіла, що в одному із найстаріших приміщень було видно небо. Зовнішніх стін не було, їх з’їв грибок.

Майстри боялися заходити, тому що це все було дуже аварійне, – відзначила Берник.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Меблі привозять здебільшого з європейських антикварних крамниць і ярмарків. За словами співвласниці маєтку, речей там взагалі не лишилося. Адже у 1939 році з палацу винесли все, що могли.

“Дійшло до того, що його розбирали по цеглині і продавали її. Найбільше збереглися поштові листівки, які є автентичні, світлини, фотографії”, – поділилася Берник.

 

«Речей тут взагалі не лишилося, у 1939 році звідси винесли все, що могли. Дійшло до того, що палац по цеглині вже розбирали і цю цеглу продавали. Тому що вона стара й унікальна. Найкраще, що збереглося, – це автентичні поштові листівки та фотографії», – розповідає Світлана Берник.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Князь Юзеф Яблоновський прагнув збудувати комфортне місце для відпочинку. А, поміж іншим, зібрав бібліотеку з понад тисячі томів.

«Він взяв приклад з французьких стилів тої доби, так званих maison de plaisance. Тобто резиденції, розміщеній в сільській місцевості, де він міг приймати гостей. Адже Яблоновський уславився своїми колоритними балами», – говорить місцевий історик, директор Стрийського краєзнавчого музею Микола Закусов.

Згодом маєтком володіли барони Бруницькі. Коли ж прийшла радянська влада, останнього нащадка цього роду розстріляли.

Довкола палацу зберігся парк з унікальними деревами. А на самій будівлі – стародавній напис.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Підгорецький палац відкривають для себе travel-блогери і туристи з різних куточків України. Адже наразі ця локація все ще залишається своєрідною terra incognita.

Згодом власники палацу планують відновити більше кімнат. Там можна буде влаштувати фотосесії, відвідати творчі зустрічі та побувати на екскурсії.