Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Китай вимагає в України повернення кредиту

У лондонському арбітражному суді знаходиться позов Китаю з повернення Україною кредиту в 3 мільярди доларів, виділені на поставку зерна в 2013 році і закупівлі китайських товарів. Чи зможе Київ врегулювати цей спір, і що буде, якщо цього зробити не вдасться?

Китай звернувся до Лондонського міжнародного арбітражного суду з позовом до України про повернення 3 мільярдів доларів, виділених Україні під закупівлю українських зернових. Поставки зерна повинні були відбутися в 2013 році, але цього не сталося. Дива не сталося і в минулому році: договір не виконаний, і, судячи з усього, Київ чекає судовий розгляд в Лондоні. У підсумку, дуже висока ймовірність того, що гроші повертати все-таки доведеться. Тим більше, що під загрозою зриву буде проведення посівної кампанії – всіх працівників сільського господарства можуть мобілізувати.

Китай зол, бо без зерна У 2012 році Державна продовольчо-зернова корпорація України та Експортно-імпортний банк Китаю домовилися про надання українській стороні кредиту в розмірі 3 мільярдів доларів, які планувалося направити на форвардні та спотові закупівлі зерна для подальшої поставки в Китай. Перший транш у розмірі 1,5 мільярда доларів компанія отримала на початку 2013 року. За другій половині кредиту Україна зобов’язалася закупити китайські товари.
За минулі два роки Китай отримав зерно на суму всього лише 153 млн. доларів, а на гадку спеціалістів – на даному етапі вишукати необхідну кількість зерна нереально.

До речі, крім «зернового» кредиту, Україна отримала від Китаю в кредит 3,6 мільярда доларів на газифікацію вугілля, а НАК «Нафтогаз» отримав під держгарантії України 2,3 мільярда доларів. Інформації про реалізацію проекту з газифікації вугілля немає, і чомусь здається високою ймовірність судового результату. Як використовує кредитні кошти «Нафтогаз», теж незрозуміло. Однак якщо Китай надумає їх стягнути, це означає банкрутство компанії або державний дефолт, якщо Україна захоче виплатити цю суму замість НАКу. Різниця, хто перший стане банкрутом, практично стерлася.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За матеріалами УКБ

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності