Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Китай націоналізує компанії Джека Ма Alibabа та Ant Group

Китайський уряд працює над планом націоналізації  компаній Джека Ма Alibabа та Ant Group. Слідчі органи створили офіс у штаб-квартирі Alibaba ще у листопаді 2020 року, повідомляє International Bussines Times.

«Всього кілька тижнів тому китайська влада оголосила про плани націоналізації Ant Group і Alibaba, час було вибрано заздалегідь. Усі ці вказівки виходили від центрального керівництва. Я думаю, вони хочуть зробити приклад з Ant Group і Alibaba», — розповів в ефірі радіо «Вільна Азія» Сун Цин, який працює у фінтех-індустрії.

За інформацією джерел видання, окрім компаній Джека Ма, влада також перевірить роботу компаній Tencent, що володіє месенджером WeChat, і Meituan, яка займається електронною комерцією.

На початку січня 2021 року Джек Ма повинен був стати суддею на власному конкурсі Africa’s Business Heroes для африканських підприємців, але не з’явився у фіналі. Свій останній твіт Ма опублікував 10 жовтня, а на публіці його не бачили вже два місяці. Business Insider повідомляв, що засновник Alibaba може переховуватися в штаб-квартирі онлайн-ритейлера у Ханчжоу.

Наприкінці 2020 року Управління з контролю за ринком Китаю розпочало антимонопольне розслідування відносно Alibaba. На фоні конфлікту з керівництвом Китаю статки Джека Ма за два місяці скоротилися на $ 12 млрд.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Про початок антимонопольного розслідування щодо Alibaba Group 24 грудня заявило Державне управління ринкового регулювання (SAMR). Підставою для початку розслідування стали повідомлення про те, що компанія тисне на продавців, які використовують платформи Alibaba. Зокрема, Alibaba змушує партнерів підписувати ексклюзивні договори про співпрацю, які не дозволяють продавцям пропонувати товари конкуруючим майданчикам.

Народний банк Китаю оголосив, що фінансові регулятори країни найближчими днями зустрінуться з представниками «дочки» Alibaba — фінтех-компанії Ant Group Зустріч «простимулює Ant Group до здійснення фінансового нагляду, чесної конкуренції та захисту законних прав та інтересів споживачів», — йшлося в заяві Народного банку Китаю.

Нагадаємо, що у листопаді біржі Гонконгу та Шанхаю відклали IPO Ant Group, дочки Alibaba, яке повинно було стати найбільшим в історії. Компанію оцінили у $ 37 млрд.

У жовтні Ма розлютив Пекін, розкритикувавши державні банки Китаю на фінансовому саміті. Підприємець заявив, що вони схожі на «ломбарди» та гальмують інновації, тоді як Ant Group відіграє важливу роль у кредитуванні інноваційних, але малозабезпечених компаній і приватних осіб. За даними видання, рішення про припинення IPO Ant Group прийняв сам Сі Цзіньпін.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

The Wall Street Journal з’ясувала, що Ма пропонував уряду Китаю забрати будь-яку з платформ, які є в Ant Group, «якщо вона потрібна країні». Зустріч відбулася за декілька днів до передбачуваного IPO компанії, але не врятувала Ма від заборони на його проведення.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності