Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Локдаун – ще не кінець, буде покращення: Господарський кодекс скасують, Цивільний – перепишуть

Віце-спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук разом з колегами-вченими, серед яких Анатолій Довгерт та Наталія Кузнєцова написали Концепцію поновлення Цивільного кодексу України.

Згідно з проектом, першим пунктом поновлення Цивільного кодексу буде скасування Господарського кодексу України.

«Визнання таким, що втратив чинність, ГК України. Системне оновлення Книги Першої, як і ЦК України в цілому, можливе лише за умови скасування ГК України. Останній не відповідає параметрам актів, які регулюють підприємницькі відносини, що за своєю природою є передусім приватноправовими. Аналіз змісту двох кодексів, тривалих наукових дискусій, відповідної судової практики показують наявність таких системних вад ГК, які не тільки істотно перешкоджають економічному розвитку України та ї реформуванню відповідно до положення угод про асоціацію, але становляться реальну загрозу стратегічним прагненням країни», – пишуть автори.

«Автори пропонують проводити суттєві структурні новації, зважаючи на структуру проєктів ЦК 1996-2001 років,які включали Книги «Сімейне право» та «Міжнародне приватне право». Зміст Концепції формувався, зважаючи на беззастережну ліквідацію ДК України. Скасування цього антиринкового акту визначили передумови подалі рекодифікаційних робіт. Концепція складається з двох частин: у першій – наведені основні напрями оновлення (рекодифікації) правових масивів, які наразі представлені у шести книгах чинного ЦК України, СК України, кодифікації МПрП; у другій – аналітичні матеріали, що стосуються зазначених кодифікацій», – сказано в Концепції.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Замість цього пропонується розширити сферу відносин, які регулюються цивільним законодавством:

«Уточнення сфер, у яких складаються приватноправові відносини, що регулюються цивільним законодавством. Вбачається доцільним вказати на додаткові (окрім тих, що згадані, наприклад, у ст. 9 ЦК України) сфери соціальної реальності – підприємництво, корпоративну чи інформаційну сфери тощо, у яких складаються приватноправові за своєю природою відношення, що регулюються цивільним законодавством».

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності